Spor o matematiku: Povinná maturita není potřeba, je to strašák, říká v duelu ministr

čtvrtek 5. září 2019 ·

Pro plošnou maturitu z matematiky nejsou podmínky, rámcové vzdělávací programy jsou přeplněné, chybí učitelé a studenti jsou neúspěšní. Chci, aby zůstala možnost volby, vysvětluje ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO, proč chce prosadit odklad povinné maturity, která měla začít v roce 2021. Je to chyba, to můžeme rovnou zrušit i maturitu z němčiny, u které není úspěšných 35 % studentů, oponuje poslanec STAN Petr Gazdík. Říkáme, že se tu matematika neučí dobře, učitelé jsou ale nuceni učit podle toho, jaké jsou zkoušky. Tak ať je Cermat změní, pak bude víc času a výuka bude zajímavější, vyzývá v diskusi na DVTV.




Celý pořad naleznete zde

13 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. září 2019 v 8:04  

Chceme-li zničit národ, musíme nejprve zničit jeho morálku, a pak padne nám do klína jako zralé ovoce.
Lenin

Radim Valenčík
4. 9. 2019 blog autora
... Podlomení morálky vystavuje národ velkému nebezpečí. Mnohem nebezpečnější je však odříznout základ vzdělávacích procesů na všech úrovních od matematiky. Konkrétně pak postupně vytvářet únikové cesty k tomu, aby se nové generace mohly úspěšně vyhýbat matematice...

...Matematika je zejména o sebekritičnosti, o zpětné vazbě. Bez matematické kultury si i primitiv o sobě může myslet, že je génius. Ten, kdo prošel matematickou kultivací, je mnohem skromnější. Oslabení výuky matematiky jednak přispívá k "produkci" ambiciózních primitivů, jednak jim otevírá dveře k tomu, aby se přes slouhovství vůči cizí moci, které si odůvodňují "vznešenými ideály", prosazovali...

Tak oslavujte, že se maturity z matematiky zase podařilo odložit na neurčito z důvodů "nepřipravenosti", aniž by se řeklo, jak se s tou "nepřipraveností" popereme.

Zdroj:
http://radimvalencik.pise.cz/7128-o-moralce-a-matematice-v-cem-se-lenin-myli.html

Souhlasím. Slouhovství ministra Plagy aktivistickým neziskovkám považuji za vcelku prokázané

J.Týř

Simona CARCY řekl(a)...
5. září 2019 v 8:09  

Opět se redakci povedl manipulující titulek, jak je již v kraji obecným zvykem.
Jenom nám vypadlo slovo "z matematiky". Ale proč hned nekopnout do všeho, co ještě drží jistou laťku vzdělanosti nad bahnem bezvědomí?

Petr Portwyn řekl(a)...
5. září 2019 v 8:15  

Docela by mne zajímalo, nakolik je tohle služba voličům hnutí pana Plagy. Tipl bych, že ani moc ne, jejich voliči jsou hodnotově spíš konzervativnější.
Přijde mi to jako ukázka zapouzdření se ve světě politiky, kdy politik po nějaké době začne posuzovat svět podle křivého zrcadla médií a nátlakových skupin.

Michal Komárek řekl(a)...
5. září 2019 v 8:21  

Simona CARCY

Několikrát jste už v diskusích ukázala, že máte problém s porozuměním textu. Ale že neumíte přečíst ani titulek?...

Simona CARCY řekl(a)...
5. září 2019 v 9:49  

Já sice neumím číst a ohrožuje to jen mne, zato vy neumíte psát a šíříte to všude.
Vidím, že jste napsal, že ministr ve sporu o matematiku tvrdí, že povinná maturita není potřeba. Třeba ve sporu o Westerplatte začala válka. Tedy to, co je předmětem sporu nemusí být jeho důsledkem. Správně mělo být, že ve sporu o maturitu z matematiky ministr tvrdí, že není třeba, aby byla povinná. Proto je titulek i po vašem útoku stále zavádějící, pane Komárku.

Michal Komárek řekl(a)...
5. září 2019 v 10:12  

Ten titulek je zcela srozumitelný pro každého, kdo mu rozumět chce. Není zavádějící. Vy ovšem rozumět nechcete, místo toho chcete jen provokovat a kritizovat. Diskusi to rozhodně neprospívá.

tyrjir řekl(a)...
5. září 2019 v 10:24  

Simona Carcy má i podle mne někdy problémy z porozuměním textu, s logickým vyjadřováním a s etikou. Rozmělňuje někdy , myslím, svými "pavlačovými vstupy" věcnou diskusi. Ten titulek se ale panu Komárkovi opravdu nepovedl, když zbytečně umožňuje dva různé výklady, jak paní Carcy věcně správně namítá. Tam, kde je to možné, mají být vyjádření jednoznačná, nikoli víceznačná. Čeština to umožňuje a učitelé i novináři by to měli dodržovat.

tyrjir řekl(a)...
5. září 2019 v 10:29  

Ten titulek je zcela srozumitelný pro každého, kdo mu rozumět chce. Není zavádějící.

OPRAVDU PANE KOMÁRKU?



tyrjir řekl(a)...
5. září 2019 v 10:50  

Ten titulek umožňuje více než dva různé výklady...

Proč?

Pan Komárek se jen neobratně vyjádřil, anebo nás hodlá při diskusi o matematice cvičit ve smiřování se s jakousi "lippmannovskou kontextologií"? Něco rozplizle neurčitého nebo víceznačného plácnout a pak obviňovat ty, kteří na to důvodně upozorní, z nechápavosti a zlých úmyslů...

Proč bychom se s tím měli smiřovat?

mirek vaněk řekl(a)...
5. září 2019 v 13:19  

Pan ministr by si měl zjistit, co to je strašák.

Maturita z matematiky ať povinná či nepovinná není strašák ani náhodou.
Možná je to napodobenina maturity, ale neškodná rozhodné ne. Když se žák nepřipraví má smůlu. To, že naše školství vzdělává spoustu let žáky, kteří se vzdělávat nechtějí a pak tento test nezvládnou není chybou matematiky. Ale právě státního školského systému.

Takže když je v poli tygr(maturita z matematiky) a pan ministr křičí na žáky okolo, že je to strašák, má svůj díl odpovědnosti, když tygr nějakého žáka sežere.

Místo toho, aby nabádal žáky k opatrnosti, ke studiu a přípravě na zkoušku, plácá nesmysly.

rváčkazvesela řekl(a)...
5. září 2019 v 13:31  

Ministr plácá nesmysly a my (vy) se tady dohadujeme nad smysluplností nadpisu. Místo toho máme držet basu a společně bouchnou do stolu: Nemáme nástroje jak přivést děti k pracovitosti, nevyhýbání se problémům.Je to širší problém. Kdo a jak se stará o kultivaci osobnosti - na prvním stupni základek se dítě stále uščněco o medvěděch, o ještěrkách ...ale o sobě , o tom jak komunikovat, jak s nebát říci: "mám problém" to se jednoduše NEDĚJE. Pak tu máme (pardon za ten výraz) "sralbotky", kteří se bojí kde čeho a hlavně matiky...

rváčkazvesela řekl(a)...
5. září 2019 v 13:35  

oprava:-)...učí něco o medvědech...

tyrjir řekl(a)...
6. září 2019 v 13:20  

KOPNE PLAGOVO MŠMT REVIZI RVP A MATURITU Z MATEMATIKY POD KREDENC?

Revize RVP se NÚVu nepovedla, ministr školství Revizi pozastavil, NÚV zrušil a naslouchá radám Eduinu?

Nemáme matematikáře, pozveme do škol za malý učitelský plat odborníky z praxe?

Žáci neprospívají z matematiky u přijímaček a maturit, zrušíme je?

Mnohým žákům ani učitelům se ve škole nelíbí, změní MŠMT školy na zábavní parky?

Obal od olomouckých tvarůžků a Revize RVP MŠMT nevoní, kopne to MŠMT pod kredenc a pan ministr Plaga nám dá na stůl nový vixlaivantový ubrus od Eduinu a Eduzměny s nápisem STRATEGIE VZDĚLÁVÁNÍ 2030+?

Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2019/08/arnost-vesely-nemyslim-si-ze-well-being.html
http://www.ceskaskola.cz/2019/08/ministr-plaga-nechce-povinnou-maturitu.html


Zda Plagovo MŠMT v ČR kopne nebo nekopne maturitu z matematiky pod kredenc, zda zruší Revizi RVP a zda přijme aktivistickou Strategii vzdělávání 2030+, to vše závisí i na vládě a Parlamentu ČR.



Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.