Projekt Chytré Česko: České školství je v krizi

pondělí 2. září 2019 ·

„Propad výsledků (v matematické a přírodovědné gramotnosti) o 15–20 bodů mezi lety 2006 a 2015 znamená propad z významně nadprůměrných pozic v rámci OECD do pozic průměrných,“ citát ze studie Daniela Prokopa a Tomáše Dvořáka uvádí nový projekt Chytré Česko. Deník Aktuálně a Hospodářské noviny v něm chtějí mapovat hlavní problémy českého školství a hledat jejich řešení.

V úvodu čtenář nalezne dramatické shrnutí:

Co se stalo? Problém je třeba hledat zejména ve druhém stupni základních škol, který nedokáže udržet stále ještě nadprůměrně dobré výsledky stupně prvního. Potíže spočívají i v mimořádně vysoké závislosti vzdělání na socioekonomickém a kulturním statusu rodiny žáků, stejně jako v příliš vysoké závislosti kvality škol na jednotlivých regionech. V těchto ukazatelích Česko značně pokulhává za ostatními zeměmi OECD.

Když se k tomu připočte na evropské poměry enormní počet studentů, kteří chodí do školy neradi,narůstající výskyt šikany, zvyšující se počet dětí, které končí studium hned po základní škole a rostoucí číslo neúspěšných maturantů, české školství je zralé na reparát.

A zatímco se mu hroutí základní stavební kameny v podobě neuspokojivých výsledků v matematice či přírodních vědách, nestíhá absolutně reagovat na potřeby moderní doby – nezačleňuje patřičné moderní technologie do výuky, ale ani tolik potřebnou mediální či finanční gramotnost a náležitou občanskou výchovu. Reálně tak hrozí, že ze základních a středních odborných škol vyjde další pasivní a snadno manipulovatelná generace Čechů, náchylná lehce spadnout do dluhových pastí stejně jako do víru všudypřítomných fake news.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Ivo řekl(a)...
2. září 2019 v 18:28  

...spíš celé (a nikoli) jenom Česko je v mravní krizi a společnost je těžce nemocná. Něco mi to připomíná: hazard, mamon, drogy, absence morálky, žádná empatie, žádná LIDSKOST...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.