Julie Hrstková: Učitel, mizerně placená profese, na niž těžko být hrdý

středa 25. září 2019 ·

„Svůj souhlas se státním rozpočtem, jak jej navrhla vláda, podmínili původně školští odboráři přilepšením na platech o patnáct procent. Nakonec by jim stačilo i deset procent, ale v tarifní složce mzdy. Jednání s ministrem školství Robertem Plagou ovšem nedopadla, a tak odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že by část peněz určených na přidání učitelům měla jít do kolonky odměny. Zdá se jim totiž, že to, co nejde do tarifní mzdy, nemusí učitelé nakonec na výplatní pásce nikdy vidět. Případně že by se nedostalo na všechny,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.



Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Člověk může mít milion výhrad, proč nenavyšovat platy učitelů plošně. Bezpochyby jde o rovnostářské opatření, kvůli kterému nemohou ředitelé skutečně dobře odměnit ty, kteří s dětmi pracují lépe. Pokud ale základní plat učitele, jenž potřebuje vysokou školu, nebude konkurovat alespoň mzdám středoškoláků v nejbližším okolí školy, nemá smysl se bavit o kvalitě učitelů a výuky. Teprve „znormálnění“ platů s reálnou ekonomikou dovolí selekci učitelů podle kvality. A teprve tehdy bude také mezi čím vybírat.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
25. září 2019 v 16:24  

Celý článek paní Hrstkové si nelze bez zaplacení přečíst. Takže já ho číst nebudu, potřebuji spíš boty na zimu a těm silně "konkuruje" nová korunka zubu:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.