Jaroslav Mašek: Digitální stopa učitele – díl 2.: LinkedIn

středa 25. září 2019 ·

Mluvíme-li o našich digitálních stopách, zejména pak v souvislosti s naší profesí, je LinkedIn bezesporu tou nejdůležitější. Umožní nám ukázat, kdo jsme, co umíme a čemu se věnujeme. Pomůže nám rozšiřovat svou profesní vzdělávací síť (angl. Professional Learning Network) a to nejen mezi učiteli či lidmi z našeho oboru, ale i mimo vzdělávání a napříč různými obory, což je bezpochyby obrovská výhoda.



Většinu z produktů, které dnes LinkedIn nabízí, nevyužívám. Pokud však jde o informace o mně, ty mám neustále aktuální. Tato digitální stopa má pro mě nejvyšší prioritu, možná ještě vyšší než můj osobní web.

 Asi si pokládáte otázku, proč tomu tak je. Na rozdíl od svého webu, kde mám vyjma krátké biografie vše v češtině, na LinkedInu mám vše výhradně v angličtině. Chci, aby se to, co umím a dělám, dostalo k více lidem, nejen k těm, kteří vládnou češtinou.

Vždycky a všude říkám, jaké skvělé věci učitelé dělají a s jakými úžasnými nápady a projekty neustále přicházejí. Současně se sám sebe v duchu ptám: vědí o tom ostatní? A teď nemám ani tak na mysli lidi ze světa vzdělávání, ale mimo něj, například z byznysu. Digitální stopa zanechaná v LinkedInu vám to umožní, krom mnoha dalších benefitů.

LinkedIn se žáky 

Na LinkedIn dochází i v mé výuce. Vždy si udělám čas, abych jej představil svým žákům. Nechám pak na nich, zda si svůj profil vytvoří nebo ne. Přestože se může zdát, že v 16 letech (minimální věková hranice pro účet na LinkedInu) je na tvorbu online profesní prezentace příliš brzy, já si to nemyslím. Jistě, v šestnácti nemají mnoho profesních zkušeností (často žádné), mohou je zde ale postupně doplňovat a svůj profil tak vylepšovat. Čím dříve jej zkompletují, tím větší příležitosti se jim mohou naskytnout.

Vzdělávání na LinkedInu 

LinkedInu a jeho fungování jsme se na Spomocníkovi detailně věnovali v květnu 2015 nejen v souvislosti s akvizicí vzdělávací platformy Lynda.com, která se následně transformovala do LinkedIn Learning. Dnes toto vzdělávací prostředí obsahuje přes 14 tisíc profesionálně vedených online kurzů rozdělených do tří kategorií: byznys, kreativita a technologie. LinkedIn Learning tak efektivně propojuje vzdělávání s byznys sférou. Umožňuje vytvářet výukové situace skutečně šité na míru konkrétním organizacím. Ty využívají personalizované kurzy k rozvoji těch nejdůležitějších, relevantních dovedností, které jejich zaměstnanci potřebují. LinkedIn Learning samozřejmě nabízí pomoc i uživatelům, kteří se chtějí vzdělávat a uspět v konkrétní profesi, poskytnutím náležitého obsahu ve správnou dobu. Dle uvedené profese a sady dovedností vybere personalizované kurzy, které jim umožní uspět a získat příslušnou pozici.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
25. září 2019 v 16:45  

To je super...ale proč nemáme dost učitelů, když máme tak skvělé výukové možnosti?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.