Alena Jabůrková: Spolupráce s rodinou s cílem společně podporovat kvalitu učení dětí

čtvrtek 19. září 2019 ·

V mateřské škole jsem zavedla pravidelné konzultace pro rodiče a vycházela jsem při tom z povinností učitelky MŠ popsaných v RVP PV. Kvalitní spolupráci mateřské školy s rodinou dlouhodobě považuji za základ pro naplňování individualizace v předškolním vzdělávání. Jako ředitelka mateřské školy jsem se zasadila o to, aby konzultace nebyla vnímána jako formální záležitost a nebylo to jen jakési „popovídání“.

Mou snahou bylo informovat zákonné zástupce dětí o prospívání jejich dítěte a zároveň jim poskytnout doklad o tom, v jaké kvalitě probíhá vzdělávání v naší mateřské škole. Průběh konzultací se skládal z několika částí – jednou z nich bylo také pouštění krátkých videozáznamů činnosti dětí v interakci s ostatními dětmi, při spontánních hrách, každodenních činnostech či nepřímo řízených činnostech. Rodičům jsem tím demonstrovala například schopnost dětí spolupracovat s kamarády při společné hře, kterou by jinak těžko v reálu spatřovali. Podstatnou a důležitou zásadou bylo to, vždy tyto nahrávky komentovat pozitivním způsobem a pomocí videí zprostředkovávat to, co se dítěti daří a v čem je dobré.

Při každé konzultační hodině jsem pravidelně využívala portfolio dítěte, které jsme společně sdíleli jako důkaz o prospívání, rozvoji a učení dítěte. Hlavním cílem konání těchto individuálních konzultací byl vždy zájem o prospěch a rozvoj dítěte.

Touto cestou se zájem rodičů o pravidelně nabízené konzultace velmi zvýšil.

Po svých zkušenostech jsem pak zavedla pravidelné termíny konzultací, o kterých byli rodiče rámcově předem informováni již na začátku školního roku. Termíny konzultací se mimo jiné odvíjely i od termínů pravidelného hodnocení dětí v mateřské škole.


Celý text naleznete zde
První část naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.