Základní školy ve Zlínském kraji dostanou peníze na vybavení dílen

čtvrtek 1. srpna 2019 ·

Vrátit žáky do školních dílen, aby získali alespoň základní znalosti a rozvíjeli manuální zručnost, chce vedení Zlínského kraje. Přišlo proto s nabídkou pro základní školy – pomůže jim zaplatit vybavení dílen. Ty totiž na většině škol v minulosti zanikly a musí se tak budovat zcela od začátku. Jedna škola může získat od 50 do 150 tisíc. Pro tento kalendářní rok je připraveno z rozpočtu kraje pět milionů korun. Při čerpání maximální výše dotace by tak částka vystačila pro 33 škol. Informuje iDNES.


Petr Gazdík (psp.cz)
„Oslovili jsme zřizovatele základních škol v kraji a nabídli jim možnost dotace. Administrativně to bude velmi jednoduché,“ potvrdil krajský radní odpovědný za školství Petr Gazdík. „Pokud bude zájem, a podle předběžných informací se zdá, že bude velký, chceme v podpoře pokračovat i další roky,“ přislíbil.

V rámci republiky je takový systém krajské podpory technického vzdělávání ojedinělý. „Školy jsme podporovali i dříve, ale žádaly si o peníze individuálně a každou žádost muselo projednat zastupitelstvo. Chtěli jsme to zjednodušit a nabídnout všem,“ vysvětlil Gazdík.

Ačkoliv se o nutnosti vrátit dílny do škol mluví řadu let, jednotné řešení neexistuje. Zřizovatelé školy podporují z vlastních rozpočtů a žádají o dotace, kde se dá. Využít mohou i peníze od státu či evropské fondy, na ty ale zdaleka nedosáhne každý a nabídka je poměrně nepřehledná.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
1. srpna 2019 v 7:49  

Ztratil se nadpis, to asi nebyl potřeba.

laimes řekl(a)...
3. srpna 2019 v 9:33  

zš a dílny,ve 21. stol nesmysl a vyhozené peníze

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.