Praha shání stovku učitelů

pátek 30. srpna 2019 ·

Pražské školy se snaží vypořádat s nedostatkem učitelů. Například web jobdnes.cz včera po zadání kategorie volných míst učitelů na základní škole v metropoli nabízel 180 volných pozic. Mezi inzeráty ale byly také různá místa lektorů či asistentů pedagoga. Další server prace.cz včera nabízel v Praze 33 učitelských míst. Je tedy zřejmé, že by se školám hodilo, kdyby mohly na poslední chvíli – před začátkem školního roku – nějaká volná místa ještě obsadit. Na druhou stranu ale ze všech pražských škol svorně zní, že výuka ohrožena není. Tématem se zabývá MF DNES.


Kolik přesně kantorů chybí, nikdo neví. „Odbor školství takové statistiky neeviduje, a ani k nim není kompetentní. Nedostatek učitelů a řešení situace je na bedrech statutárního orgánu, tedy ředitele školy,“ vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Je však zřejmé, že některé specializace bývá horší obsadit. Několik městských částí potvrdilo, že nejhorší je to se sháněním učitelů pro první stupeň nebo těch s kombinací matematika – fyzika. Univerzity to vysvětlují náročností studijních programů.

K lákadlům pro kantory patří i zvýhodněné byty, i když ani jejich zdroje nejsou neomezené. „Jsme zřizovatelem 15 základních škol, obnáší to kromě dvanácti tisíc žáků i 1 300 pedagogů. Tolik bytů opravdu nemáme,“ upozorňuje radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS). Podle ní o pronájem bytu žádají převážně učitelé, kteří buď vůbec nemají kde bydlet, nebo dojíždějí ze vzdálených mimopražských míst. Těm poskytují až deset nájemních bytů ročně.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
30. srpna 2019 v 15:17  

10 bytů na milionové město,hmmm tak to moc nevytrhnout....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.