Petr Kain: Chcete prožít šťastný a zdravý život? Víc než geny, peníze nebo IQ rozhodují vztahy

sobota 31. srpna 2019 ·

„Když začali vědci na konci 30. let minulého století sledovat zdravotní stav stovek mladých Američanů, doufali, že se jim podaří najít klíč ke šťastnému a zdravému životu. Více než osmdesát let trvající studie jim ho skutečně poskytla. Zjistili ale mnohem víc,“ píše Petr Kain v Hospodářských novinách.


Kain mimo jiné píše:

Hlavní zjištění, k němuž dospěli, je docela banální. Psychiatr Robert Waldinger, který v současnosti vede celý výzkum, jej před pár lety shrnul v proslovu na konferenci TED: "Nejjasnější zpráva, kterou nám tento výzkum dává, je tato: Dobré vztahy nás činí šťastnějšími a zdravějšími. Tečka."

Podle vědců se poměrně zřetelně ukázalo, že kvalita vztahů ovlivňuje zdraví a štěstí daleko víc než peníze, příslušnost k určité sociální třídě, výše IQ nebo naše geny. Jak tvrdí Waldinger, nejzdravějšími osmdesátníky nebyli muži, kteří měli v padesáti nízkou hladinu cholesterolu nebo předky dožívající se vysokého věku, ale ti, kteří byli nejvíce spokojeni ve svých vztazích.

Schopnost udržovat dobré vztahy s okolím dokonce zvyšovala i příjmy sledovaných mužů, a to výrazněji než výše jejich IQ. Jako zásadní pro jejich další životní vývoj se ukázal být i vztah s rodiči. Ti, kteří měli "vřelé" vztahy s matkou, vydělávali víc, byli v práci efektivnější a s menší pravděpodobností se u nich ve stáří rozvinula demence. Dobré vztahy s otcem zase zvýšily ve stáří pocit životního štěstí a naopak snižovaly míru úzkosti.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.