K řemeslům mají žáky přitáhnout další stipendia

pátek 16. srpna 2019 ·

Od nového školního roku rozšíří Liberecký kraj počet oborů, kde žáci dostávají stipendia. Chce především přitáhnout mladé lidi k řemeslům, o která není velký zájem. A také je na nich udržet. „Stávající nabídka oborů podporovaných stipendii se od příštího školního roku rozšíří o devět tříletých učebních oborů s výučním listem,“ uvedl hejtmanův náměstek pro školství Petr Tulpa. Žáci a studenti tak dostanou stipendia na celkem 27 oborech. Návrh rady ale ještě musí podpořit krajští zastupitelé. Informuje MF DNES.


Stipendijní program pro žáky středních škol v kraji existuje od roku 2010. Kraj stipendia vyplácí žákům oborů, po nichž je na trhu práce „hlad“. „Podporujeme také ty obory, kterým pro dlouhodobý nezájem ze strany žáků hrozí zánik,“ dodal náměstek Tulpa.

Dnes program zahrnuje celkem 18 oborů, z toho 16 tříletých řemeslných učebních a dva čtyřleté maturitní obory z oblasti strojírenství, stavebnictví, sklářství, potravinářství, elektrotechniky, zemědělství či zdravotnictví.


Celý text naleznete v MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.