Veronika Valíková: Stihne ministr Plaga vrátit sloh a literaturu školám?

úterý 9. července 2019 ·

„Na jaře slíbilo ministerstvo školství předložit poslancům novelu, na niž mnozí češtináři netrpělivě čekají, neboť se týká změny maturitního modelu. V případě jejího schválení by si stát ponechal didaktické testy, sloh a literatura by se vrátily do kompetence škol. Od spuštění státní maturity v roce 2011 prošla zkouška z češtiny pod taktovkou ministrů z ČSSD proměnou směrem k centralizaci a unifikaci,“ píše Veronika Valíková v MF DNES.

Veronika Valíková (archiv autorky)

Valíková mimo jiné píše:

Současná podoba maturitní zkoušky z češtiny je pro odborné školy příliš akademická, gymnaziální studenty nemotivuje k četbě, tvořivému psaní a přemýšlení v souvislostech. Další zanedbávání literatury a slohu se nám může vymstít, proto věřím, že politici problém rychle vyřeší. A že neproběhne politická rošáda, na jejímž základě by ANO vrátilo ČSSD ministerstvo školství výměnou za resort kultury.



Celý text naleznete v MF DNES

7 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
9. července 2019 v 10:20  

Takže už i kolegyně Valíková přijala Plagovo předstírání, že jde jen o češtinu. Připomenu, že mnozí češtináři a valná většina jazykářů na tuhle novelu opravdu nečekají. Naopak marně čekají na Plagou slibovanou diskusi. Kterou ovšem kolegyně Valíková zřejmě nepotřebuje, neboť pak by se mohlo ukázat, že novela je ve skutečnosti krokem zpět. Účel světí prostředky.

Tajný Učitel řekl(a)...
9. července 2019 v 11:16  

"Připomenu, že mnozí češtináři a valná většina jazykářů na tuhle novelu opravdu nečekají."

Dojem? Přání?

BP řekl(a)...
9. července 2019 v 13:40  

TU: Ne, mnozí kolegové jsou rádi, že nemusejí opravovat ve školách ony bláboly jak z češtiny, tak i z cizích jazyků. A pak ještě ředitelům zdůvodňovat, proč tolik žáků neuspělo.

Paní Valíková je v jiné pozici. Na gymnáziích žáci více čtou a mají bohatší slovní zásobu, tím také lepší vyjadřovací schopnosti.

Tajný Učitel řekl(a)...
9. července 2019 v 20:58  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
9. července 2019 v 21:00  

BP, mnoho kolegů po přečtení hodnocení jarních slohovek nevěřícně kroutilo hlavou. Mnozí kolegové by uvítali možnost hodnotit práce svých žáků, byť je to extra práce, zřejmě neplacená.

BP řekl(a)...
10. července 2019 v 11:30  

TU: přečetli si Vaši kolegové kromě jejich hodnocení i samotné slohovky? Možná, že by pak těmi hlavičkami přestali kroutit.

Tajný Učitel řekl(a)...
10. července 2019 v 11:36  

To víte, že nelenili a přečetli. A pak neježe kroutili ale i oči poulili.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.