Tomáš Feřtek: Dvě špatné zprávy pro Vladimíra Dlouhého. Důvod, proč podnikatelé „nemají lidi“, je nejjednodušší z možných

úterý 30. července 2019 ·

„Mám pro pana Dlouhého dvě zprávy, které ho nepotěší. Za prvé, vzdělávací systém se požadavkům průmyslu a podnikatelů už dávno přizpůsobil - to je jedna z jeho hlavních charakteristik a nejspíš je to i jedna z příčin jeho problematických výkonů. Na středoškolských technických oborech máme dlouhodobě dvojnásobek žáků než na všeobecně vzdělávacích (zhruba 240 000 ku 120 000),“ reaguje Tomáš Feřtek v Respektu na vystoupení šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého v DVTV, který má za to, že by se vzdělávací systém měl „pootočit“ a přizpůsobit podnikatelům.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek pokračuje:

Ve většině zemí západní Evropy je to právě naopak a ovlivňuje to naše rakousko-uhersko-komunistická průmyslová tradice.

Přesto podnikatelé nemají dost lidí. Čím to je? Jedno číslo Vladimír Dlouhý nezmínil, i když je nepravděpodobné, že by ho neznal. Navíc je to číslo, které lze zpochybnit či relativizovat jen obtížně. Ještě v roce 2007 měl populační ročník osmnáctiletých 140 000 lidí, v roce 2017 to bylo 100 000 lidí. Na techniky a netechniky, vyučené a maturující, jsou rozděleni víceméně pořád stejně...

A ta druhá zpráva. Za takové situace ministerstvo školství více řemeslníků nezajistí. Stejně jako těžko „dodá“ více - dejme tomu - učitelů. Dnes už nedává smysl stavět proti sobě humanitní a technické vzdělání. Jistěže nám chybí řemeslníci, ale stejně dramatický je hrozící nedostatek učitelů, lékařů, školních psychologů. To jsou absolventi humanitních oborů. Snažit se regulacemi měnit studijní preference žáků je marná cesta... Důvod, proč podnikatelé, které zastupuje pan Dlouhý, nemají lidi, je ten nejjednodušší možný. Ti lidé se prostě nenarodili.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
30. července 2019 v 7:59  

Až se za 200 let narodí jen 300 Čechů, k čemu bude v rámci přežití národa těch 100 vystudovaných psychologů volného času? Aby je těch 200 technicky zaměřených živilo?

Tajný Učitel řekl(a)...
30. července 2019 v 9:42  

Hlavně aby pořád existovali testologové, Ti nás uživí všecky.

poste.restante řekl(a)...
30. července 2019 v 11:37  

Tak už je jasné, proč nám chybí lékaři, zubaři, učitelé,...
Ti lidé se prostě nenarodili.
Škoda jen, že odborníků na školství se urodilo tolik, že už jsou někteří až přezrálí.

Jistěže nám chybí řemeslníci, ale stejně dramatický je hrozící nedostatek učitelů, lékařů, školních psychologů. To jsou absolventi humanitních oborů.

Já tedy nejsem "expert", ale ve školství nám chybí především matikáři, fyzikáři, učitelé ICT a technických odborných předmětů, mistři odborného výcviku, sem tam chemikáři a biologové. Nic z toho, pokud se nepletu, nejsou humanitní obory.
Medicína je pak věda, vycházející z biologie, chemie a fyziky. Pokud nedošlo v mezičase k jejímu překlasifikování, pořád mi to ukazuje spíše na přírodovědný obor.
Ale rád se nechám poučit.

A možná by někdo už měl panu Feřtekovi prozradit, že v průmyslu pracují nejen řemeslníci a absolventi odborných škol.
Že existují činnosti, které každý organismus prostě zajistit musí a pak činnosti zbytné. Čili, že vyvážet psychology, nebo genderové studie sice můžeme zkusit, ale obávám se, že větší zájem bude spíše o auta ze Škodovky a pušky ze Zbrojovky.

BP řekl(a)...
30. července 2019 v 21:37  

Na učitele výchov na 2.stupni ZŠ na východní Moravu na vesnici se hlásí i lidé z Čech!
Považte!

Tak mi vysvětlete, kde je ten nedostatek učitelů? Z 11 škol, kam jsem se hlásila (po celém kraji, neboť v krajském městě není žádné místo volné), by mě vzali pouze na dvě, a jen na jedné z nich to byl celý úvazek (ovšem nemožné dojíždění).
Nyní se nabízí většinou pouze neúplné úvazky a i o taková místa je rvačka. Ředitelé obsazují místa mladými perspektivními, i když nezkušenými, učiteli, ale nestydí se staré zkušené kantorce říkat, že chtějí omladit kolektiv. Už neplatí věková diskriminace?

Takže pořád nějak nechápu, kde všichni žijete, kde ti učitelé vlastně chybí? Moje osobní zkušenost mluví úplně o něčem jiném.

Nowak řekl(a)...
31. července 2019 v 19:04  

Feřtekův text má obsahově úroveň třeba běžného zdejšího komentáře, prostě osobní názor. To v Respektu nikdo nevidí, že to není práce kvalifikovaného novináře a že tam nepatří?

mirek vaněk řekl(a)...
1. srpna 2019 v 19:29  

"Na středoškolských technických oborech máme dlouhodobě dvojnásobek žáků než na všeobecně vzdělávacích (zhruba 240 000 ku 120 000)"

Kdepak na to přišel. Kdyby to tak bylo, tak by byl ve fabrikách ráj. To možná započítal učně a z ekonomů a podnikatelů udělal techniky.

BP řekl(a)...
1. srpna 2019 v 19:40  

Na technických oborech opravdu studuje na SŠ hodně žáků, ale po maturitě zkouší dál VŠ a nebo jdou pracovat do supermarketů, e-shopů, dělat řidiče ap. Nenastupují za málo peněz do výroby. I když teď už jsou tam také trochu lepší peníze.

BP řekl(a)...
1. srpna 2019 v 19:42  

Dnešní mládež nechce denně pracovat na směny v provozu. Chtějí flexibilitu a, kdykoli se jim zachce, volno.

laimes řekl(a)...
2. srpna 2019 v 9:08  

budovatelské nadšení 50. let je dávno pryč,stejně tak kaoitalistické pozlátko 70. nikoho nerajcuje mladí dnes nechtějí ani budovat v dolech ani netouží po devizáku,prostě chtějí být "jen v pohodě",vydělat tolik kolik potřebují a oni nepotřebují mercedesy,satelity,microvlnky,potřebují nějaké to "hnizdo"- levné,pěkné kolo a levného mobilního operátora.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.