Technika anglicky. Školy vylepšují výuku jazyků

úterý 30. července 2019 ·

Nejen klasické hodiny angličtiny, ale i odborné předměty v anglickém jazyce. Střední školy v Moravskoslezském kraji cílí na jazyky, nároky na jejich znalosti u absolventů totiž rostou a angličtina se pro zaměstnavatele v kraji stala již téměř samozřejmostí. Zdokonalit se kvůli tomu musejí i pedagogové. Nejen angličtináři, ale také učitelé odborných předmětů. Reportáž přináší MF DNES.


Na osmi vybraných středních odborných školách, především u strojírenských oborů, se výuka odborných předmětů více propojí s angličtinou. Tamní učitelé absolvují desítky hodin, aby znalosti odborné angličtiny předávali dál.

„Program akcentuje jazykovou průpravu pedagogů, ať už jsou to angličtináři, nebo učitelé odborných předmětů. Seznámí se s metodou CLIL, která je založená na výuce odborného předmětu v cizím jazyce. Tento způsob výuky může být pro středoškoláky mnohem přitažlivější než klasické hodiny,“ konstatoval náměstek hejtmana pro školství Stanislav Folwarczny.

Hejtmanství projekt Yes, I do loni na pěti školách vyzkoušelo pilotně a vyčlenilo na něj 1,6 milionu korun. V novém školním roce zvyšuje počet zapojených škol a náklady vyčíslilo na 2,8 milionu.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

Vera řekl(a)...
30. července 2019 v 18:12  

CLIL je tu už asi dvacet let. To si úředník opravdu přivstal a nemůžu uvěřit, že pro tamní učitele je to nějaká novinka, na kterou se teď budou slavně školit.

laimes řekl(a)...
31. července 2019 v 8:10  

1/naše výuka cizích jazyků jest nesystémová zhovadilost
2/ne každý je schopen se cizí jazyk naučit
3/kdo je schopen, tomu stačí dva roky vyuky
4/kdo bude v životě jazyk potřebovat,naučí se jej v jazykovce

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.