Tisíce polských žáků se nedostaly na střední. Může za to reforma školství

čtvrtek 25. července 2019 ·

Střední školy v Polsku nepřijaly ke studiu tisíce žáků. Důvodem je kontroverzní reforma školství z roku 2017, která způsobila, že se o místa na středních školách letos ucházely dva ročníky zároveň. Vláda však problém nevidí a neúspěšné uchazeče o gymnázia odkazuje na volná místa na odborných školách. Informuje iDNES.


Dariusz Piontkowski (twitter.com)
Podle serveru Polandin se Varšavě na žádnou střední nedostalo 3 200 studentů, v Poznani 3 400, v Dolním Slezsku dohromady 3 600. Situace je podobná i na dalších místech v zemi. Jde sice pouze o výsledky z prvního kola přijímacího řízení, další budou následovat. Na lepších školách je však beznadějně plno.

Chaos má na svědomí kompletní rekonstrukce školství z pera strany Právo a spravedlnost, která v roce 2017 převedla systém školství z třístupňového na dvoustupňový.

Ministr školství Dariusz Piontkowski loni slíbil krizi předejít a vytvořil nových 830 tisíc míst na středních školách, které měly pohodlně pojmout letošních 725 tisíc uchazečů. Místa ovšem nevyrůstala proporčně podle zájmu a potřeby. Lavice se tak přidávaly do tříd na výučních oborech, o které studenti nestojí, úzce specializovaných školách, či v malých městech, kde mnoho uchazečů o vzdělání nežije.

„V Bělostoku je více než sto míst, v Gdaňsku přibližně 1 400. Je jasné, že studenti mají z čeho vybírat,“ uvedl ve středu Piontkowski a varoval před „dramatizováním situace.“ Problém v současné situaci nevidí, jelikož na školách zbylo celkem přes sto tisíc volných židlí, takže se na každého dostane.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
25. července 2019 v 5:48  

"Místa ovšem nevyrůstala proporčně podle zájmu a potřeby."

A to jde?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.