Studenti hledají bydlení. Kolejí je málo, na bytech je majitelé nechtějí

pondělí 29. července 2019 ·

Rostoucí ceny nájmů a rekonstrukce kolejí znesnadňují život studentům. Ubytovací kapacity nepokrývají zájem například na dvou největších českých vysokých školách, na brněnské Masarykově univerzitě a pražské Karlově univerzitě. Studenti se proto musí ubytovat na kolejích cizí školy či platit drahý byt. Tam je však majitelé častokrát nechtějí. Reportáž přináší iDNES.


Tereza Fojtová (muni.cz)
Pro studenty má MU připravených 3 825 míst. „Převis poptávky registrujeme zejména v období po zápisech, během roku se ale poptávka a nabídka téměř vyrovná,” řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Někteří studenti se podle ní v průběhu roku seznámí s městem, najdou si kamarády a odstěhují se do bytu.

Obdobné problémy mají studenti i v hlavním městě. „Současná poptávka po studentském ubytování v letošním i loňském roce převyšovala nabídku,” přiznal mluvčí Univerzity Karlovy Petr Podzimek. Jelikož internetový systém žádostí o koleje se po vyčerpání kapacity uzavře, nezná přesná čísla neubytovaných studentů. „Ale odhadem se jedná asi o deset až patnáct procent,” odhadl Podzimek.

Majitelé bytů studenty často ubytovat nechtějí. „Obávají se hluku, poškození zařízení nemovitosti nebo třeba toho, že studenti nebudou chtít platit nájemné v letních měsících, kdy mají prázdniny,” vysvětlila Kristýna Řezáčová z realitní kanceláře RE/MAX. Nájem u studentských bytů tak často převyšuje tržní cenu, aby vykompenzoval rychlejší opotřebení.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

laimes řekl(a)...
29. července 2019 v 3:53  

3000 míst a 10 000 studentů,jak překvapivé že není míst

rváčkazvesela řekl(a)...
29. července 2019 v 13:24  

Tak ty byty nemají vybydlovat. Kdyby se chovali slušně, jistě by je ti majitelé ubytovali - i za únosné nájemné. Mám osobní zkušenosti. Je to o lidech, existují i slušní studenti ale do studenta a do melounu nevidíš.

laimes řekl(a)...
29. července 2019 v 15:33  

rváčkazvesela/ nájemné se natolik zvedlo,že je pro studenty neúnosné (pro ty co brigádničí u donalda)

night57 řekl(a)...
29. července 2019 v 16:51  

rváčkazvesela: jsem opravdu zvědavý, kde se v Praze dá bydlet za 4000 měsíčně (cena jednolůžkového pokoje na koleji). Jediné co jsem před asi půl rokem našel byl protiatomový kryt, který by v asi 4 lidech vyšel za podobné peníze (jen v něm nebyla sprcha, ale to se dá řešit). Bohužel byl už dávno pronajmutý.

rváčkazvesela řekl(a)...
29. července 2019 v 20:08  

Nebydlím v Praze...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.