Michal Komárek: Věčná krize učňovského školství – realita nebo chiméra?

pondělí 29. července 2019 ·

„Už více než dvacet let prožíváme tajemný hospodářský zázrak. Po celou dobu se podle tvrzení firem a průmyslových svazů potýkáme s akutním nedostatkem technických pracovníků a řemeslníků a úpadkem učilišť. Firmy a lobbistické skupiny varují, že nemají zaměstnance, a že když už náhodou na nějakého učně narazí, pak rychle zjistí, že nic neumí,“ komentuje Michal Komárek pro Český rozhlas Plus.

Michal Komárek (archiv autora)
Komárek mimo jiné říká:

Vede to k důležitým otázkám.

Je hrozba úpadku učilišť a zájmu o ně mezi dětmi jen jakási chiméra? Smyšlenka lobbistů? Neschopnost pochopit, že doba se mění a učňů už prostě nikdy nebude tolik jako před 30 lety?

Nebo je to vážný problém, který ale český stát nedokáže nijak řešit?

A jak je možné, že ekonomika funguje, i když je dlouhodobě nedostatek klíčových profesí? A čím to, že byť před 20 lety stejně jako dnes byl o učně takový zájem, končili mezi nezaměstnanými mnohem častěji než maturanti?

V tomto komentáři není prostor na podrobný rozbor těch otázek, jeho autor tak chce zdůraznit tři základní body:

K úpadku učilišť opravdu dochází. Ale je třeba se na něj dívat nikoli jako na problém počtu žáků, nýbrž jako na otázku, co, proč a jak se tam žáci učí.

Když nás někdo děsí katastrofickou představou o neodvratném úpadku, pokud nepošleme děti do učení, neškodí se zamyslet, jestli nesleduje jenom svůj omezený krátkodobý zájem.

Jde vlastně o jednoduché uplatnění zásady předběžné opatrnosti: Kdokoli redukuje školy na přípravky pro zaměstnání, je krajně podezřelý a nedůvěryhodný.

Pravděpodobně chce odvést naše dítě do své firmy. A musí to udělat rychle – dřív, než děcko napadne, že by mohlo dělat i něco jiného.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

23 komentářů:

laimes řekl(a)...
29. července 2019 v 3:51  

tak si ty bláboly rozeberme:
Už více než dvacet let prožíváme tajemný hospodářský zázrak.
žádná zázrak neprožíváme,jsme uprostřed evropy,skvělá infrastruktura z dob socialsmu a dálnice z dob kapitalismu takže se to k nám lifruje ze všech stran a my nestačíme dělat monty monty
Po celou dobu se podle tvrzení firem a průmyslových svazů potýkáme s akutním nedostatkem technických pracovníků a řemeslníků a úpadkem učilišť.
žádný nedostatek tech prac a řemeslníků není-tito nešťastní technici se musí živit jako rozvažeči pizzy či dýleři s elektrikou
Firmy a lobbistické skupiny varují, že nemají zaměstnance, a že když už náhodou na nějakého učně narazí, pak rychle zjistí, že nic neumí,“
nemají zaměstnance co by makali 12 hod denně kromě neděle a že "nic neumí" znamená,že je dnes nikdo nzaučuji a absolvent si má poradit v pěti profesích

Tajný Učitel řekl(a)...
29. července 2019 v 11:23  

Je potřeba naučit žáky chtít jít do učení? Jak se to dělá?
Je potřeba snížit počet všeobecných sš a nahnat lidi do učilišť? Půjdou tam?
Firmy prý nemají zaměstnance a na druhé straně za ty prachy nikdo mladý bílý a český rukama dělat nebude. Zvýšit odměny a přestat si cpát kapsy? Ne.
Vpustit migranty? Pánbu s námi a zlý pryč.
Takže co? Takže nic. Volná ručka trhu (kalkul neboli vypočítavost) to vyřeší.

Ivo Mádr řekl(a)...
29. července 2019 v 17:18  

"za ty prachy nikdo mladý bílý a český rukama dělat nebude"
"Vpustit migranty?"

Jen z kulturně blízkého okruhu. Už si konečně zjistěte, jak se zapojují migranti z oblasti Blízkého a Středního východu, centrální Afriky do pracovního procesu, v oblasti průmyslu, v Německu, Itálii, Švédsku,...

Tajný Učitel řekl(a)...
29. července 2019 v 17:31  

Jak se zapojují ti z kulturně ne-blízkého okruhu?

Ivo Mádr řekl(a)...
30. července 2019 v 17:52  

Myslíte těch 560 000 pracujících obyvatel Ukrajiny, Slovenska, Běloruska, Rumunska pracujících v ČR?

Ivo Mádr řekl(a)...
30. července 2019 v 17:55  

Z kulturně ne-blízkého okruhu? 95% odpovědí zní (když už) café, bar

Tajný Učitel řekl(a)...
30. července 2019 v 19:34  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
30. července 2019 v 19:36  

To jednoduše není pravda. Nevím odkud čerpáte informace, hádám, že z dojmů a předsudků, ale mezi migranty z kulturně odlišných zemí je mnoho učitelů i lidí s kvalifikací MINT (matematika, IT, natural and technical sciences). Země, které je přijímají, z tohoto faktu jednoznačně benefitují. Holt se tolik nebojí.

BP řekl(a)...
30. července 2019 v 21:49  

TU: Kolik těch učitelů z těch afrických a asijských zemí přišlo do Evropy a pracuje např. ve školství v Německu? Já mám informace, že ze 100 těchto imigrantů se zaměstnají pouze asi 3, kteří jsou ochotní se učit německy a zapojit se hlavně do manuálních profesí, kde jako u nás chybějí lidé. Učitelé u nás rozhodně nechybí.

Tajný Učitel řekl(a)...
30. července 2019 v 22:08  

BP. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migrant_integration_statistics_%E2%80%93_labour_market_indicators

laimes řekl(a)...
31. července 2019 v 19:19  

1/v německu dělají migranti nízceplacenou nekvalifikovanou práci-především v sektoru služeb dlvodem je nedostatek domácí prac síly
2/v česku ukrajinci nahrazují české dělníky,kteří se přesouvají do šedé ekonomiky

Ivo Mádr řekl(a)...
31. července 2019 v 20:52  

Tajný Učitel

Hartz IV. je sociální podpora

"V reakci na oficiální žádost o informace o uprchlických příjemcích Hartz IV, kterou podala protimigrační Alternativa pro Německo, vláda oznámila, že přibližně 1,6 milionů z 5,9 milionů příjemců Hartz IV od listopadu 2016 do října 2017 byli migranti ze zemí mimo EU . V předchozím 12měsíčním období se jednalo o 1,36 milionů lidí".

Zdroj: https://moneymag.cz/aktuality/10237-uprchlici-a-prace-obrovsky-pocet-migrantu-jen-pobira-davky

Tajný Učitel řekl(a)...
31. července 2019 v 22:09  

No viděj, a já myslel, že Německo přijalo cca 1 mil uprchlíků, z nichž 1.6 je podle všeho nezaměstnaných.

My přijali kolik, 7? Nevíte kolik jich je nezaměstnaných?

Jinak bych pro data nelezl zrovna ke krajně pravicové straně. Mně stačí eurostat.

BP řekl(a)...
1. srpna 2019 v 13:15  

TU:
Nenávist k uprchlíkům je krom jiného živena i jistými logistickými problémy, které s sebou migrační krize přináší. Čtyři německá města malé a střední velikosti – Chotěbuz (100 000 obyvatel), Freiburg (41 600), Salzgitter (103 000) a Delmenhorst (77 000) - podaly úspěšnou žádost svým federálním státům, aby jim přestaly posílat další uprchlíky, že už jich mají až příliš. Deutsche Welle podotýká, že starosty těchto měst nejsou členové Alternativy pro Německo, ale členové hlavních německých majoritních stran, Křesťanskodemokratické unie a Sociální demokracie.

Zdroj: https://moneymag.cz/aktuality/10237-uprchlici-a-prace-obrovsky-pocet-migrantu-jen-pobira-davky

Tajný Učitel řekl(a)...
1. srpna 2019 v 13:48  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
1. srpna 2019 v 13:54  

BP, rozumím xenofobii i logistickým problémům. Mají své racionální vysvětlení. Časy se mění, kdysi bylo trestné neposkytnou pomoc člověku v nouzi, dnes je trestné (například v Itálii) člověka zachránit. Doporučuji přečíst Šest příčin nadměrné české ustrašenosti, je to sice placené, ale stojí to zato. zde

BP řekl(a)...
1. srpna 2019 v 14:05  

TU:
Konec Česka?
Uprchlíků je tu víc, než kdy předtím, a terorismu je v Evropě také více než dost... Kam to všechno podle baby Vangy směřuje? Má přijít ekonomický kolaps Evropy! Zda se předpovědi naplní, už brzy zjistíme. Pokud se ale trefí jako obvykle, čeká nás opravdu pochmurný rok...

https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/154907/mrazive-predpovedi-slavne-vestkyne-baby-vangy-pro-rok-2019-atentat-na-putina-a-kolaps-evropy.html

Tajný Učitel řekl(a)...
1. srpna 2019 v 15:47  

BP, děláte si legraci?

BP řekl(a)...
1. srpna 2019 v 16:51  

TU:

Jen cituji z článku, na který jsem odkázala.

Tajný Učitel řekl(a)...
2. srpna 2019 v 8:41  

Svým odmítavým postojem vůči pomoci uprchlíkům, živeným populistickými politiky, se kotlinka, spolu s V4 v rámci eu staví do pozice vyšinutého outsidera, který zjednodušeně jen bere, ale nic nedává. Toto je velmi krátkozraká politika, která vážně poškozuje české zájmy na mezinárodní šachovnici. Nehledě na stovky tisíc volných pracovních míst ve fabrikách.

Nicméně, i kdyby ČR s otevřenou náručí uprchlíky vítala, neznamená to, že by se sem valily masy. A tím je to absurdnější. Ukázáním dobré vůle by kotlinka vůbec nic neztratila, neboť by si zachovala lidskou tvář a zároveň nemusela téměř nic logisticky řešit, jelikož by nebylo koho integrovat.

BP řekl(a)...
2. srpna 2019 v 9:50  

TU:

Nemáte tak úplně pravdu. stačí se podívat kolem sebe. U nás je několik indických a nepálských restaurací nebo kebabů, kde skutečně pracují Indové, Nepálci, Turci ap. Na stavbách pracují Ukrajinci, všechny obchody se smíšeným zbožím ovládají Vietnamci, v MHD se vozí Afričané, a to jsme jen malé krajské město, o Praze ani nemluvím, protože tam snad ani žádní domácí lidé v centru města nepracují. Také se tam už česky pomalu nedomluvíte, všechny názvy jsou v angličtině, ve službách pracují samí cizinci.

poste.restante řekl(a)...
2. srpna 2019 v 11:30  

Tady se směšují dva v podstatě extrémní pohledy.
1. Otevřená náruč a la "Mama Merkel", což musí zákonitě vyvolat problémy a to v rozsahu nyní ani nepředpokládatelném.
2. "Ani jednoho uprchlíka" a la "Taťka Bureš", což sice získá body doma, ale zkomplikuje a poškodí vnímání ĆR v zahraničí. V tom musím dát Tajnému za pravdu.

Oba jsou to pohledy ryze ideologické a tudíž i idiotské.

Zahraničí i naši lidé, kteří v něm déle žili, (tudíž i Tajný), dost často nemohou pochopit vnímání této problematiky u nás a ve východních zemích.
Ono je totiž jedna věc, vyrůstat v prostředí, kde třetina spolužáků nemá jako mateřský jazyk ten hlavní vyučovací a kde třeba, jako ve Francii, i rodilí Francouzi jsou jiné etnicity a barvy pleti.
A něco jiného je vyrůstat v ČR, která o svou etnickou i národnostní rozmanitost v průběhu času většinově přišla a posledních 50 let minulého století ji ani nemohla získat, protože byla za železnou oponou. Těch pár tisícovek cizinců z důvodů "internacionální pomoci spřáteleným národům" teď nechme stranou.

V médiích se nedočtete o normálním běžném životě, ale vždy o problémech. Nikdo nepíše o tom, jak si Pákistánec otevřel s Čechem restauraci, ale o tom, že přepadnul a znásilnil ženu cestou z nádraží.
A když už někdo píše o začleňování cizinců do společnosti pozitivně, tak to je pro změnu zase jen jednostranná propaganda, za kterou by se styděli i redaktoři Rudého práva, blahé paměti. Což našinec, který je na tuhle prvoplánovou manipulaci vytrénovaný okamžitě rozpozná a o to víc jej to utvrdí v přesvědčení, že se jej "někdo" snaží obalamutit.
Tím spíš dospěje k závěru, že nechce aby někdo rozhodoval za něj, že si musí importovat domů problémy, které jinde vidí a doma je zatím nemá a ani nechce. Je to naprosto logické.
Ani naše uprchlíky nevítali vždy s kyticemi růží a "startovacím balíčkem". Zase nám ty západní "hodnoty" nemalujte na růžovo. Extrémních rasistů mají na západě mnohem více, nežli u nás. Proč asi?
Zkrátka situace v zemích bývalého východního bloku je jiná a politici na západě jsou pro změnu tak hloupí, že to nedokáží pochopit.

A pokud se týká postoje naší vlády?
Být to na mně, tak pokud jsme měli v první vlně přijmout nějakých 2 500 uprchlíků, tak řeknu: "2 500? Nikoliv. My jich přijmeme 5 000. Klidně i více."
Ekonomika by to zvládla bez problémů. Ale budeme si je vybírat my, na základě našich zákonů jim poskytovat azyl a nikdo, ani EU nám nebude diktovat žádné "kvóty", ani rozhodovat za nás kdo a kam půjde. A vybírat bych nechal pečlivě, lidi a profese, které potřebujeme. (Klidně i za pomoci tajných služeb atd. V rámci možného, samozřejmě. Ale například už chybějící doklad totožnosti by byl prvním mínusovým bodem.)

Všichni víme, že nejmíň dvě třetiny z toho přijatého počtu by vzápětí stejně zdrhnuly do Německa, či jinam, kde dávky jsou vyšší, nežli český průměrný plat. Byl by to krásný důkaz toho, že celý systém kvót je naprosto idiotský a nikdy nebude fungovat.
Ale žádný evropský politik (ani Tajný učitel a jeho ideoví souvěrci) by si nemohl na ČR otvírat hubu, jak se odmítá "spolupodílet na evropských hodnotách" a jiné podobné ideologické kydy. Holt máme politiky, kteří uvažují jinak.

laimes řekl(a)...
2. srpna 2019 v 12:07  

30 000 černoušků by nám na ten kanál bodlo

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.