Dlouhý: Školství by se mělo přizpůsobit podnikatelům, Babiš příliš ustupuje ČSSD

pátek 26. července 2019 ·

Vadí mi, že se vláda soustředí hlavně na sociální programy, měla by investovat, proč by měl plat být ve veřejné sféře vyšší než v soukromé, ptá se prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Podle něj si podnikatelé stěžují hlavně na nedostatek některých řemeslníků, spoustu dětí chce být prý cukrářem nebo kadeřníkem, ale už ne pokrývačem. Nevolám po zavírání fakult, ale vidím, že na úřadech práce roste s koncem školního roku počet lidí s humanitním vzděláním, dodává. Rozhovor přináší DVTV.

Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro DVTV


Rozhovor ke stažení naleznete zde

18 komentářů:

laimes řekl(a)...
26. července 2019 v 9:14  

školství se nemá komu co přizpůsobovat,školská politika se odvíjí od politiky státu a ne od přání podnikatelů,kterým nic nebrání provozovat vlastní soukromá učiliště,znám dvě soukromá učiliště o 80-100 žácích,která fungují 20 let ,obory zedník,natěrač,obkladač,dlaždič apod.žáci školné neplatí, vše potřebné zadara fasují,když si chcete kvalitně vydláždit koupelnu nebo postavit kvalitní krb,tak do té školy zavoláte a oni vám dají kontakt na svého bývalého žáka

Ivo řekl(a)...
26. července 2019 v 11:28  

"Dokázali jsem, že to dokážeme" Bylo motto této "novodobé" garnitury v 90-tých letech 20. stol. Filizofií této novodobé garnitury bylo: postarej se sám o sebe - tak to taky každý udělal. Nyní nemá smysl bycha honiti...
Podnikatelům se nebude nikdo ve školství přizpůsobovat do otroctví...

BP řekl(a)...
26. července 2019 v 11:53  

Jen ne, proboha, žádné plánování. Neviditelná ruka trhu vše vyřeší. Žádné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou a už vůbec ne žádné cut-off score. Nikomu nesmíme uzavřít cestu k nejvyššímu vzdělání, byť by to byl úplný debil.

Všem se už 30 let zamlouvá bílý límeček, služební vůz, mobil, notebook a kancelář. Nikdo se nechce oblékat do montérek a být ušpiněn od kolomazi nebo míchat maltu.

Je to jen důsledek dlouhodobé propagace a kritiky doby před rokem 1989. Tehdy bylo všechno špatné, včetně systému našeho školství.

Slovo "dělník" se dnes považuje za sprosté. A tak rodiče mých žáků jsou povoláním už pouze operátoři výroby a podobné nesmysly.

Tajný Učitel řekl(a)...
26. července 2019 v 14:13  

Záleží na tom, zda je rolí školství připravovat zaměstnance pro průmysl, nebo zda je rolí školství lidi vzdělávat. Pokud je momentálně v kotlince průmysl zastoupen montovnami, má se školství zaměřit na produkci lidských zdrojů do montoven? Pánové podnikatelé, bušíte na špatné dveře; pokud nemáte ve svých fabrikách lidi, lobujte za otevření pracovního trhu imigrantům. Severozápadní Evropa dávno pochopila vývoj pracovního trhu v rozvinuté ekonomice, včetně potřeby obsadit méně kvalifikovaná místa přistěhovalci a výhod s tím spojených. Tady se Babiš spolu se zahnědlou Vé čtverilkou bije v prsa za Čechy Čechům (a Slovákovi) a pak není, kdo by stavěl a montoval a uklízel. Kdo by to řek?

BP řekl(a)...
26. července 2019 v 17:47  

TU: Kteří imigranti u nás budou za pár haléřů vykonávat méně kvalifikovanou práci? Ukrajinci, Rumuni, Bulhaři? Nebo myslíte, že uprchlíci z Asie nebo Afriky?

Tajný Učitel řekl(a)...
26. července 2019 v 21:47  

Ti, které sem nepouštíme protože by mohli útočit na Českou republiku tak nějak zevnitř.

BP řekl(a)...
27. července 2019 v 1:30  

Aha a ti budou akorát čekat na štědrý sociální systém. Takových nekvalifikovaných, kteří tady žijí již několik staletí a stále se ani nenaučili pořádně česky mluvit, je tu dost. Ale ti pouze parazitují na většinové společnosti.

laimes řekl(a)...
27. července 2019 v 4:45  

asi jste neslyšeli o "režimu ukrajina" náhrada českých dělníků ukrajinskými,protáčejí se po třech měsících a makají 12-16 hodin denně 6-7 dní v týdnu za 30 000 kč,před třemi lety jich bylo 30 000 dnes oficiálně 150 000 plus dalších 100 000 nelegálně nebo na polská víza,pro příští rok se počet ukrajinců zdvojnásobí a tříměsiční víza se prodlouží na roční

Ivo Mádr řekl(a)...
28. července 2019 v 19:10  

26. července 2019 21:47

Vy opravdu věříte, že obyvatelé Blízkého a Středního východu budou pracovat v průmyslu? Mrkněte do Německa.

mirek vaněk řekl(a)...
29. července 2019 v 13:21  

Milí podnikatelé. Robotizujte!
Místo keců o robotizaci nahraďte řemeslníky roboty.

Problém není v počtu řemeslníků. Neschopných je dost. Je nedostatek šikovných nebojících se práce. Školství tlačeno politiky a experty řadu let produkuje nedouky a lenochy.

Tajný Učitel řekl(a)...
29. července 2019 v 14:38  

Čímpak jste tlačený vy? PR tady hrdě psal, že vraj dobrý učitel učí dobře, ať je systém takový či makový. Pak nemůže produkovat nedouky ani lenochy.

poste.restante řekl(a)...
29. července 2019 v 15:09  

Už Vám, Tajný, dneska někdo stačil říci, jaké hlouposti vypouštíte do světa?

Tajný Učitel řekl(a)...
29. července 2019 v 17:27  

Už vám, pr, někdo dnes stačil říci, že jste pouhý provokatér?

poste.restante řekl(a)...
29. července 2019 v 20:03  

Víte, Tajný, článek je na nějaké téma. Diskuse se začala ubírat nějakým směrem.
A do toho přijdete Vy a plácnete první ptákovinu, která se Vám dostane na povrch mozku. To Vám ale nestačí a přidáte hnedle další a ještě si přitom berete do úst mne.
Tak tedy právě od Vás to označení "provokatér" opravdu beru s naprostým klidem. :-)

Tajný Učitel řekl(a)...
29. července 2019 v 21:33  

pr, reagoval jsem na p. vaňka, pak sem vlezete vy s vaším irelevantním okopáváním kotníků.
BTW, vás bych si do úst nevzal, ani kdybyste byl posypanej marcipánem.

poste.restante řekl(a)...
29. července 2019 v 23:09  

Podívejte, Tajný, můj výrok a debata, v rámci které byl napsán se týkala maturit a v kontextu té debaty byl také míněn. S obsahem tohoto článku, této debaty, ani s příspěvkem pana Vaňka nijak nesouvisel, ani nesouvisí,
Takže buďte tak laskav a nepleťte jablka s hruškami a neotírejte se přitom o můj nick.
Pokud hodláte dále pokračovat v překrucování mých slov a v této trapné úrovni debaty, prosím.
Ale beze mne.

PP řekl(a)...
30. července 2019 v 7:21  

Fakt, tajnej. Co kdyby se přestal namáhat a použil nástroj? Možná, že sem tam i náhodou vygeneruje myšlenku, na rozdíl od vás.

hhttp://www.kyblsoft.cz/projevy

Tajný Učitel řekl(a)...
30. července 2019 v 9:39  

Tak jo. Ani marcipánem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.