Ochrana škol před hrozbami u nás funguje dobře, míní bezpečnostní expert

úterý 11. června 2019 ·

Vyhrožování českým školám střelbou, které policie řešila v pondělí, se nakonec neukázalo jako reálné. Pachatel byl odhalen jen po několika hodinách pátrání, tvrdil, že šlo o vtip. Policie i školy jsou nicméně na podobné případy připravené dostatečně, myslí si bezpečnostní poradce Petr Bárta. Nejdůležitější je rychlé shromáždění informací o možném útočníkovi, na síti se už dnes nikdo neschová, říká v rozhovoru pro iDNES.


V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Na jakém základě policie vyhodnocuje závažnost výhrůžky?

Postupů je víc, základní je získat co nejvíce informací o původci hrozby. Když se zjistí, kdo to je, dále se dohledává, jestli je třeba držitelem zbraně nebo už má trestní záznam. Podle toho se rozhoduje, jak velká ta hrozba je.

Jak časté jsou „plané“ výhrůžky, které nakonec nejsou reálné?

Dnes je problém v sociálních sítích, kam mají lidé tendenci dávat cokoliv v domnění, že za svým profilem jsou anonymní. Ale vždycky vyjde dříve nebo později najevo, kdo za tím profilem stojí. Častější jsou nicméně nenávistné komentáře než výhrůžky.


Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. června 2019 v 8:02  

"Policie i školy jsou nicméně na podobné případy připravené dostatečně, myslí si bezpečnostní poradce Petr Bárta. Nejdůležitější je rychlé shromáždění informací o možném útočníkovi, na síti se už dnes nikdo neschová, říká v rozhovoru pro iDNES."

To je ten nebezpečný optimismus. Ano, když bude někdo vyhrožovat na internetu, tak ho možná najdou. Pokud bude dostatečně blbý. Ale pokud se někdo rozhodne jen tak, tak školy většinou na útok připraveny nejsou. Pokud to bude vlastní žák tak to už vůbec. Málokterá má bezpečnostní agenturu či někoho, kdo by byl schopen agresora zastavit. Hodně se o tom mluvilo po tragédii ve Žďáru a i ČŠI dělala provokace - zkoušela bdělost vrátných. Ale systémová opatření nic moc. Hodně se to zlepšilo, ale k dokonalosti je ještě daleko. Turnikety apod. jsou drahé.

Jaroš řekl(a)...
12. června 2019 v 0:01  

MŠMT doporučovala financovat vrátné z projektů úřadu práce, ale od 1.1. tohoto roku je z důvodu nízké nezaměstnanosti od VPP a SÚPM upouštěno. Tyto projekty dobíhají a nové jsou pozastavené. Je pravděpodobné, že školy, které nenajdou finanční prostředky ve svých rozpočtech, nechají vrátnice prázdné.

Počítá reforma financování s tímto pracovním místem?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.