Petr Pečenka: Proč kandiduji na předsedu ČMOS PŠ

středa 15. května 2019 ·

„Jmenuji se Petr Pečenka a rozhodl jsem se vyslyšet vyzvání kolegů, abych kandidoval na VIII. sjezdu ČMOS pracovníků školství na pozici předsedy odborového svazu,“ píše Petr Pečenka v Týdeníku Školství. A dodává: „Odborová organizace by se měla stát hlasem učitelů, který lze slyšet nejen na úrovni ministerstva. Odbory nesmí vyklízet pozici ve veřejných diskuzích a přenechávat ji spolkům a asociacím s mnohem menší podporou učitelstva, či dokonce „podnikatelům“ v regionálním vzdělávání.“


Pečenka mimo jiné píše:

Šestnáct let, po které vedl svaz současný tandem, nebylo rozhodně ztracených. Několikrát se podařilo dosáhnout dílčích úspěchů, jako například zvýšení platových tarifů, pozitivní změny ve školské legislativě a ukotvení školských odborů jako respektovaného sociálního partnera. Nemělo to však u školské veřejnosti dostatečnou odezvu: zvyšování úrovně platů není posuzováno jako úspěch odborů, ale jako samozřejmý běh politických dějin. Pokud se podaří při připomínkových řízeních zabránit změnám jdoucím proti pracovníkům ve školství, spíše se objeví komentáře poukazující na to, co se odborům nepodařilo prosadit a v čem jako zástupce hájící dobré pracovní podmínky pracovníků ve školství neuspěly.

Opakovaně se projevuje skutečnost, že i přes proklamace o včasném a kompletním informování členské základny se tak děje buď opožděně, nebo nedostatečně či z větší části nejasně. Mnohdy jsou veřejná stanoviska odborového svazu i v rozporu s názory členské základny, bohužel však při tvorbě jedněch a analýze druhých chybí vzájemná propojenost vedení svazu a členů na úrovni základních organizací. Nedokážeme-li najít oporu v členské základně, jak ji máme hledat u ostatních?


Celý text naleznete v Týdeníku Školství

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.