Oldřich Botlík: Co umějí a neumějí čeští žáci

pátek 3. května 2019 ·

„Jedním z hlavních cílů ministra školství Roberta Plagy je posílení vzájemné důvěry: pracovníků resortu k ministerstvu, rodičů ke školám, žáků k učitelům. O důvěře mluvil také nedávno, když vysvětloval, proč je důležité, aby odborná i laická veřejnost měla přístup k datům o výsledcích výuky, získaným při jednotných zkouškách. Dosud žádný ministr školství nepronesl tak jasná slova o významu dat jako on. Proč tedy data z přijímacích zkoušek ještě nejsou na internetu?,“ píše Oldřich Botlík v Lidových novinách.


Oldřich Botlík (eduin.cz)
Botlík mimo jiné píše:

Výsledky uchazečů u letošních přijímacích zkoušek měly střední školy obdržet do neděle 28. dubna. To znamená, že Cermat, tedy organizátor testování, už zná průměrnou úspěšnost každé úlohy a má rovněž „čistá“ prvotní data. Ta lze snadno anonymizovat tak, aby obsahovala údaj o pohlaví žáka a každý žák v nich měl místo jména stejné pořadové číslo u všech svých testů. Anonymizace dat a jejich umístění na webu jsou otázkou dvou hodin práce: odpovědi žáků zpracovává Cermat tak jako tak a zbytek lze v klidu připravit předem.

Proč se tedy zveřejnění dočkáme nejdříve na konci července? Co se stalo letos? Nebyla obě kola stejně náročná? Nebo snad přijímací zkoušky nahrávaly jednomu pohlaví podobně, jako loni nahrávaly těm chlapcům, kteří se ucházeli o osmiletá gymnázia? Jsou případné nedostatky přijímacích testů před veřejností skrývány, dokud neuplyne lhůta na odvolání? Anebo se prostě jen čeká, až to přestane veřejnost zajímat? Jde vedení resortu opravdu o důvěru, nebo ne?


Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
3. května 2019 v 21:25  

Důvod je prostý - do té doby se vyřeší všechna odvolání a rodiče nebudou mít v rukách "nabitou bambitku" (tj. možnost se odvolat na vadné testy), mohou se odvolat jen vůči pořadí (tj. přijetí těch "pod čarou"). Pak budou již zveřejněné výsledky letošním rodičům k ničemu (s vyřízením všech odvolání se počítá do 15. května).

Oldřich Botlík řekl(a)...
4. května 2019 v 13:08  

Tu možnost v textu zmiňuji.

Vy zřejmě máte jistotu. Pokládáte takový postup ministerstva a Cermatu za férový? Přispívá podle vás k vzájemné důvěře, o níž mluví ministr Plaga?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.