MŠMT: Základní vzdělání nezíská ročně kolem šesti procent dětí

sobota 11. května 2019 ·

Ačkoli je na českém území již od dob rakouské monarchie povinná školní docházka, některé děti ani v dnešní době základní vzdělání nezískají. Podle údajů ministerstva školství se to ročně týká zhruba šesti procent žáků, které vyjdou ze základních škol (ZŠ). V loňském roce nedokončilo základní vzdělání v běžných ZŠ přibližně 4800 dětí z 81.428, které tyto školy opustily, sdělilo na dotaz ČTK tiskové oddělení úřadu.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
12. května 2019 v 0:02  

Diletantská dezinterpretace statistiky. Ostuda ČTK i České školy, která ji bez korektivu přebírá.

mirek vaněk řekl(a)...
13. května 2019 v 14:01  

Podivný článek. Už ta úvodní věta.
"Ačkoli je na českém území již od dob rakouské monarchie povinná školní docházka, některé děti ani v dnešní době základní vzdělání nezískají."

Absolutní nelogičnost. Něco ve stylu ačkoli chodím do práce, přece nejsem ředitelem.
Autor míchá dvě odlišné věci.

Ale jsou tam zajímavé informace.

"Podle dat, která ministerstvu předaly základní školy, ukončilo v loňském školním roce povinnou školní docházku 82.091 žáků. Základního vzdělání v běžných školách nedosáhlo 4797 z nich, což je 5,9 procenta. Pokud se k nim připočtou žáci speciálních škol, kteří i v případě úspěšného absolvování mají jen takzvané základy vzdělání, tak školy bez základního vzdělání ukončilo 5460 žáků. To je 6,7 procenta žáků, kteří ZŠ opustili."
Tedy jen asi sedmina žáků bez základního vzdělání je ze speciálních škol. Nabízí se otázka, zda by těm, co nedokončí základní docházku na ZŠ nebylo na speciální škole lépe. Jaké je porovnání výsledků vzdělání těchto žáků.

Další věcí je, že žáci co nedokončili základní vzdělání mohou tak dnes učinit ve speciálních kurzech.
Za komančů žáci s neukončeným základním vzděláním chodili na dvouletá učiliště a měli možnost si rozšířením výuky základní vzdělání dodělat.
Nevím co je lepší. A zajímavé by bylo zjistit kolik procent neukončilo základní vzdělání před rokem 89. A to byla náročnost vzdělávání někde jinde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.