Projekt Moje škola – Můj hlas: Žáci si mohou vyzkoušet různé volební systémy

čtvrtek 23. května 2019 ·

Projekt Moje škola – Můj hlas se zabývá problematikou nalézání shody v komunitních rozhodováních. Prostřednictvím školního online hlasování poskytne žákům a studentům příležitost vyzkoušet si různé hlasovací metody a na praktickém příkladu ukáže, jak může hlasovací metoda ovlivnit výsledek hlasování, a tím i následný konsenzus ve skupině, komunitě nebo společnosti.



Organizátoři z Participace 21 projekt dále charakterizují:

Žáci a studenti s využitím tří různých hlasovacích metod vyjádří své názory na témata blízká všem věkovým kategoriím školáků (oblíbenost vyučovacích předmětů, hodnoty, jež považují v životě za důležité nebo například klima ve třídě). Metody, které naše D21 platforma v rámci tohoto hlasování umožňuje, jsou metoda většinového hlasování (každý hlasující má k dispozici pouze jeden hlas), Janečkova metoda více hlasů (hlasující může využít až 3 kladné a jeden záporný hlas) a schvalovací hlasování (hlasující smí použít až tolik hlasů, kolik je v daném hlasování možností). Po skončení hlasování zašleme zúčastněným školám v přehledných grafech zpracované výsledky – jednak výsledky hlasování v jejich škole a jednak celkové výsledky. Součástí bude i stručná metodika pro učitele, jak pomoci žákům a studentům o výsledcích kriticky přemýšlet a poznat výhody a nevýhody hlasovacích metod.

Chceme připravit pro učitele občanské výchovy praktický vzdělávací nástroj (podobně jako jsme vytvořili aplikaci pro realizaci participativního rozpočtu na škole, Pébéčko), s nímž budou moci se svými žáky a studenty připravovat vlastní hlasování. Otázky i hlasovací metody si budou moci vybírat a zkoušet dle svého uvážení nebo probíraného učiva. Věříme také, že takto dokážeme poutavým způsobem podnítit zájem mladých o dění ve společnosti, chuť se do něj zapojit a vést je ke zodpovědnému a aktivnímu občanskému životu.

Velice bychom ocenili, kdyby se do projektu zapojilo co nejvíc škol, žáků a studentů, protože potřebujeme vyzkoušet, zda je naše platforma schopná reagovat na všechny požadavky i při kapacitně vyšší zátěži.


Další informace a možnost registrace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.