EUSO: Čeští středoškoláci dvakrát stříbrní

úterý 14. května 2019 ·

Na Přírodovědné olympiádě zemí Evropské Unie EUSO získaly oba týmy České republiky stříbrné medaile v konkurenci 50 týmů z 24 zemí EU. EUSO je týmová soutěž nejlepších, maximálně sedmnáctiletých evropských fyziků, chemiků a biologů, jejíž 17. ročník se konal od 4. do 11. května 2019 v portugalské Almadě nedaleko Lisabonu.


Tým A České republiky obsadil v absolutním pořadí 8. místo a skládal se z bioložky Terezy Maxerové z Gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích, fyzika Jiřího Kalvody z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně a chemičky Karolíny Zemene z Gymnázia a ZUŠ Šlapanice. Tým B ve složení Hana Slámová, bioložka z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně, fyzik Jiří Kohl z Biskupského gymnázia Brno a chemik Jan Vavřín z Gymnázia PORG v Praze obsadil v absolutním pořadí 15. místo.

Absolutním vítězem soutěže se stal tým B Německa před lotyšským týmem A a irským týmem A. Zlaté medaile byly ještě uděleny týmům A z Estonska, Rakouska a Německa. Česká republika opět prokázala efektivní systém práce s přírodovědnými talenty. V neoficiálním pořadí zemí, dle součtu pořadí se umístila na 5. místě za Německem, Estonskem, Slovinskem a Rumunskem. Z 28 zemí EU se soutěže tradičně nezúčastnili studenti z Polska, Malty a Velké Británie, a letos poprvé bohužel i delegace ze Slovenska.

EUSO je unikátní tím, že na rozdíl od drtivé většiny ostatních předmětových soutěží se nezaměřuje pouze na výkon jednotlivce a jeden obor. Během EUSO se hodnotí výkon celého týmu v mezioborových úlohách, což vlastně mnohem více odpovídá problémům, které se dnes v přírodních vědách skutečně řeší.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.