Učitelky na základních školách loni braly víc než jejich mužští kolegové. O osmdesát korun

čtvrtek 11. dubna 2019 ·

Učitelky na tuzemských základních školách si v loňském školním roce vydělaly více než učitelé. Své mužské kolegy sice překonaly jen o osmdesát korun hrubého, ale došlo k tomu poprvé za posledních sedm let. Vyplývá to ze statistiky, kterou České televizi poskytlo ministerstvo školství. Podle něj za změnou stojí věk učitelů a jejich individuální odměňování.


Podle resortních dat si učitelky na základních školách v první polovině minulého roku přišly průměrně na 33 116 korun hrubého, zatímco jejich kolegové ze sborovny jenom na 33 036 korun hrubého.

Příjmy učitelů se sice řídí podle tabulek, mírné rozdíly mezi muži a ženami ale ministerstvo přisuzuje individuálnímu odměňování a rozdílnému generačnímu zastoupení – a právě věk určuje platový stupeň, do kterého ten který kantor spadá.

U řídících pozic je tomu naopak, ženy si zde dlouhodobě vydělávají méně než muži. Například v polovině minulého roku si muži jako řídící pracovníci pro pedagogické záležitosti přišli na 54 422 korun hrubého, zatímco ženy na 47 054 korun hrubého. V řídících pozicích tuzemského školství si tak vydělaly o 7368 korun méně.

Průměrný plat učitele v roce 2018 byl 35 089 korun měsíčně. Proti roku 2017 si vyučující polepšili o 10,9 procenta.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.