Stát chce vnutit školám úspory. Ředitelé protestují v otevřeném dopise premiérovi

úterý 30. dubna 2019 ·

Ředitelé odborných škol kritizují návrh ministerstva školství zrušit pozici zástupce ředitele pro praktické vyučování. Pro školy jde o klíčové lidi, kteří mají na starosti jednání s firmami, kam chodí žáci na praxe. Hrozí prý zhroucení systému. Tématu se věnuje MF DNES.


avel Jankovský (soc.cz)
Pětatřicet firem musí pravidelně objíždět zástupce ředitele pro praktické vyučování hradecké střední školy v Hradební ulici, která je s 1 065 žáky a 150 zaměstnanci největší odbornou školou v kraji. S tamními šéfy vyjednává podmínky, za jakých tam žáci vykonávají odbornou praxi, kontroluje náplň činností i to, zda vše odpovídá domluveným pravidlům. Po návratu do kanceláře ho čekají stohy papírů, které škole nařizuje legislativa. Ted však hrozí, že škola o klíčovou pozici přijde. Ministerstvo školství navrhuje vládě post zástupce ředitele pro praktické vyučování úplně zrušit. Povinnosti se mají rozpustit na další členy vedení, jenže i těm chce ministerstvo sešněrovat ruce. Nově se má snížit počet hodin, v nichž nemusí učit a mohou se věnovat administrativě.

 „Ta úleva by byla minimální, prakticky by se stali kantory,“ varuje ředitel školy Pavel Jankovský. Nové podmínky má určit novela nařízení vlády o přímé vyučovací povinnosti pedagogů, kterou nedávno ministerstvo školství poslalo do připomínkového řízení. Proti se postavilo devět ředitelů středních odborných škol z Královéhradeckého kraje, kteří v otevřeném dopise vyzvali k zachování současného modelu. Společné stanovisko zaslali premiérovi, hejtmanovi, ministrům a dalším institucím.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
30. dubna 2019 v 12:39  

To je ale blbost. To zas vymyslel nějaký spořivý úředník. Zástupce ředitele pro odborný výcvik zajišťujě výcvik a není to žádná sranda. Shánět lidi, firmy a hlídat předpisy. O slavných projektech nemluvě. Už stačí ten průšvih s praxí ve firmách, která přináší víc problémů než užitku. Ano ušetří na platech mistrů, ale ti ostatní se mohou zvencnout, jak mají uhlídat, aby žáci na praxe chodili. To nemluvím o tom, že zaměstnavatelé by rádi pracovité a vzdělané učně, kteří odvedou práci a nikdo se oně nebude muset starat. Tedy takové jaké si je představuje ten "génius", co tohle vymyslel.
Učni jsou ale pravým opakem. Zatímco za komančů měl mistr za každého učně přilepšení k platu, dnes si všichni myslí, že si dělník bude vychovávat konkurenci zadarmo.
Od stolu v Pražském úřadě se rozhoduje snadno a podle toho to pak vypadá.
Další hřebík do rakve odborného vzdělávání po německém způsobu. Jen u nás nemáme ty Turky a pracovníky z východu, kteří odvedou špinavou práci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.