Julie Hrstková: Jednodušší maturita vzdělání neohrozí. (A změnu by si zasloužil i didaktický test)

čtvrtek 14. března 2019 ·

„Didaktický test by si ale zasloužil změnu... Namísto hledání slovesných "lahůdek", které v praxi budou potřebovat jen odborníci na češtinu, by se proto školy a také stát prostřednictvím didaktických testů měly zaměřit na skutečné pochopení toho, co děti čtou. V životě, kde stále větší úlohu hrají tzv. fake news a kdekdo je ochoten věřit naprostým bludům, a je jedno, jestli se týkají očkování nebo politiky, by právě školy a stát měly být garantem skutečné vzdělanosti ve smyslu chápání reálného světa,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Hrstková pokračuje:

To, že didaktické testy zůstanou pod kontrolou, lze proto vnímat jenom pozitivně, jsou v maturitě skutečně tím nejdůležitějším. Jen by si stát měl pohlídat, aby se testy nesoustředily na nesmysly, ale opravdu testovaly vzdělanost.




Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
14. března 2019 v 6:27  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
mirek vaněk řekl(a)...
14. března 2019 v 7:39  

Úroveň maturitních testů nemá se vzdělaností nic společného. To je hranice hlouposti.
cca 70% populačního ročníku udělá maturitu. Je to opravdu tolik vzdělanců?

Jiri Janecek řekl(a)...
14. března 2019 v 7:39  

Tak jinak - jak opravdu testovat vzdelanost? At udela jeden ukazkovy test, ktery neco takoveho predvede… Lepsi nez co dva tydny plodit stejny komentar. Nebo se zkusit pidit po tom, co to ta opravdova vzdelanost vlastne je…


Je to takto koser, nebo to furt neodpovida vasi predstave vecne diskuze, Komarku?

Michal Komárek řekl(a)...
14. března 2019 v 8:09  

Děkuji, pane Janečku.

Simona CARCY řekl(a)...
14. března 2019 v 8:43  

Tedy, jestli něco Plaga dodržel, tak to, že s vaničkou vylévá i dítě. Nerovnost v zadáních, nerovnost v hodnoceních, to je ten příval subjektivity, který se mu povedlo díky zanícení pro maturitu zařídit. Pokud tu bude ještě nějakej pátek tahle vláda odborníků, smrskne se během dalšího funkčního období maturita jen na vyplnění prezenční listiny. Tohle zanícení vypadá spíš na zánět.

BP řekl(a)...
14. března 2019 v 13:21  

Paní Hrstková, kdyby se DT týkal jen praktického použití jazyka, tzn. zkoušky pravopisu a gramatických pravidel v praxi, udělá ho, troufám si napsat, asi tak pouze 20% žáků.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. března 2019 v 19:09  

Předpokládám, že madam se nevyjadřuje k DT z matematiky - pokud ano, nechť mne někdo opraví.

Mohl b ych poprosit o informaci, co by tedy měly ověřovat DT z ČJaL a z AJ, aby to odpovídalo vzdělání?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.