Je lyžák povinný, může ho škola zakázat „zlobivému“ žákovi, a kdo vlastně odpovídá za kvalitu?

neděle 10. března 2019 ·

Je lyžařský výcvik povinný? Může škola trestat žáka tím, že mu lyžák zakáže? A co dělat, když je na chatě zima nebo nevyhovující podmínky? Magazín Rodiče vítáni odpovídá na některé z častých dotazů rodičů.


Je lyžařský výcvik povinný?

Můj syn je v 7. třídě základní školy a jejich pan učitel na tělesnou výchovu začal „otravovat“ s lyžařským výcvikem. A já se chci zeptat, jestli je možné donutit žáka jet na lyžařský výcvik a jestli je sám o sobě povinný, jelikož stojí něco kolem 6000 Kč a možná i víc (i s vybavením).

Odpověď je jednoduchá: povinné je jen to, co je součástí školního vzdělávacího programu (ŠVP neboli „osnovy“) – měl by být vyvěšen na webu školy. Většina škol ve svém ŠVP lyžařský výcvik nemá, protože jej obvykle nedokáží zajistit bezplatně, čímž by se dostali do křížku se školským zákonem i listinou základních práv a svobod, kde je zakotveno právo na bezplatné vzdělávání na základní (i střední) škole.

Ty školy, které si lyžařský výcvik do osnov daly, někdy argumentují tím, že nárok na„vzdělání zdarma“ je splněno tím, že škola obvykle nevybírá poplatek za samotnou výuku lyžování. Příliš košer taková argumentace není, vzhledem k tomu, že rodina dítěte musí zaplatit ubytování, stravu a zajistit dítěti lyžařskou výbavu. „Z toho podle mého názoru vyplývá, že účast na lyžařském výcviku nemůže být povinná a je nutno ji ponechat na zvážení každé rodiny,“ říká právnička Monika Puškinová.

Mohou školy trestat neúčastí?

Náš syn má dlouhodobé kázeňské problémy. Ředitel školy uvažuje, že se kvůli tomu nebude moci zúčastnit lyžařského výcviku. Ačkoli uznávám, že jeho chování a kázeň ve škole by této situaci odpovídaly, byla bych ráda, aby se zúčastnil. Má ředitel školy práva mu lyžařský výcvik zakázat?

Opět jednoduchá odpověď: nemá. Pokud je lyžařský výcvik součástí osnov, je pro všechny povinný a nelze z něj nikoho vyloučit. Pokud ve školním vzdělávacím programu není, je možné účast konkrétního žáka nedoporučit, ale i tak by si škola měla dát pozor, aby se chovala ke všem stejně. Školský zákon ukládá zásadu rovného přístupu ke vzdělávání bez jakékoli diskriminace a škola je povinna všem žákům zajistit stejné podmínky vzdělávání. Jediným relevantním důvodem, proč by žák mohl být z lyžařského výcviku (i jiných akcí školy) vyloučen, jsou důvody zdravotní.

K potrestání problémového žáka slouží kázeňské tresty – třídní a ředitelské důtky a snížené známky z chování. Trestat dítě tím, že se nenaučí lyžovat, není fér. A odpírat mu akci, jejímž stejně významným smyslem je stmelení kolektivu a prohloubení vztahů ve třídě, tím spíš.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
10. března 2019 v 21:17  

Možná by stálo za úvahu, že neochota školy vzít žáka na "lyžák" nemusí být trestem.
Pokud je žák nezvladatelný nebo morálněnarušený, je značně problematické převzít za něj zodpovědnost.
Natvrdo řečeno, pokud se žák rozhodně učitele neposlechnout, učitel nemá žádný prostředek, jak poslušnost vynutit.
Lyžařský výcvik je situace, kdy hrozí zvýšené riziko poškození zdraví nebo ohrožení spolužáků.

Petr Portwyn řekl(a)...
10. března 2019 v 21:24  

Jen pro zajímavost - článek vyšel na webu "Rodiče vítáni".

Komentátor Václav, podle textu zřejmě znalý věci, přednesl několik námitek k článku. Upozornil - lépe a detailněji než já - na jednostranné chápání vyloučení žáka z výcviku jako "trestu" a na rizika v průběhu výcviku. Reakce paní redaktorky zněla takto:

My jsme otázku konzultovali s právničkou a ta to vidí takhle. Ve školském zákoně jsou konkrétní paragrafy o diskriminaci, které se podle ní na tuto situaci vztahují. Ale děkujeme za Váš názor, každý máme nějaký, viďte :)

Hezké, že?

laimes řekl(a)...
11. března 2019 v 6:56  

zde se opět setkáváme s problematikou časů minulých,společnost se mění a školství ne,všechny tyto aktivity kurzů a výletů se mají provozovat o prázdninách a ne ve vyučování a provozovat e mají neziskovky a ne školy

laimes řekl(a)...
11. března 2019 v 7:03  

naše školství musí jednou skončit s tereziánským modelem letních polních prázdnin a rozdělit rok na trimestry a mezi nimi po 2+2+3 týdnech prázdnin

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.