Jaroslav Mašek: Tvoříme Wikipedii – díl 2.: WTD aneb vytváříme článek překladem

pátek 15. března 2019 ·

Určitě vás ta otázka už napadla. Není jednodušší článek přeložit z cizojazyčné Wikipedie než jej celý vytvářet od nuly? Možná ano, kdo ví. V tomto článku se pokusíme hledat odpověď.


Existuje článek jinde? A jak tam vypadá? Tak se většinou ptám nejdřív. Zda článek, který chci vytvořit, náhodou není již vytvořen na jiné cizojazyčné Wikipedii. Proč? Minimálně ze tří důvodů.

1.Chci se inspirovat strukturou a obsahem jednotlivých kapitol.
2.Podvědomě chci udržet kompatibility textů, zvlášť, jedná-li se o nadnárodní heslo.
3.Nechci zbytečně vytvářet něco znovu, co již někdo jiný přede mnou vytvořil.

Výběr vhodného hesla

A jsem u toho nejtěžšího. Jaké téma zvolit, aby bylo dostatečně významné, a přitom natolik univerzální, aby se dalo vycházet z cizojazyčné Wikipedie. A navíc, aby bylo aktuální. Chvíli mi to zabere, nakonec se rozhodnu pro Světový den divadel, angl. World Theatre Day (zkráceně WTD), který připadá každoročně na 27. března. Toto heslo chybí na české Wikipedii, zato na anglické – a několika dalších – je alespoň trochu zpracované.

Vybraný článek pro překlad

Výchozím bodem pro tvorbu nového článku je pro mě heslo o WTD na anglické Wikipedii. Kdybych uměl španělsky, možná bych se podíval i sem. To proto, že anglické heslo je příliš krátké, řečeno slovníkem Wikipedie je to pahýl. Jako začátek jej ovšem mohu využít.

Překládat nebo Překladač

Rozhodl jsem se, že nový článek o Světovém dni divadla vytvořím překladem z anglické Wikipedie. Pro to, jak to udělám, mám v zásadě dvě možnosti.

1.Začnu překládat pomocí svých znalostí angličtiny s využitím různých výkladových či dvojjazyčných slovníků.
2.Využiji nástroj integrovaný do editace Wikipedie s názvem Překlad.

Na ten se dostanu například ze své stránky příspěvků nebo přímo odtud. Pokud je vaše znalost na úrovni pokročilý (advanced), možná si říkáte, že o druhé variantě nemá cenu uvažovat. Přesto se na ni společně nyní podíváme. I když je přesnost překladu Google Překladače limitující, má jeho integrace do tvorby článku některé své výhody.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.