Na okrajích Prahy vzniknou nové školy. Stávající jsou plné, v Šeberově se děti ze dvou tříd učí v jedné místnosti

pátek 1. února 2019 ·

Než začne nový školní rok, usedají starostové okrajových částí Prahy za volant a objíždějí školy v jiných částech hlavního města. Zjišťují, jestli tam nemají místo pro žáky z jejich spádové oblasti. Jejich školy jsou plné a na zřízení nových příslušné radnice nemají peníze. V nejbližší době by pět nových škol přece jen mělo vzniknout, rozpočty se budou skládat z více zdrojů. Hledá je i magistrát. "Nejsme schopni vše pokrýt v jednom volebním období. Musíme vymyslet systém průběžného financování," komentoval situaci pro Hospodářské noviny radní pro školství Vít Šimral (piráti).

Vít Šimral (uhk.cz)
"Budeme stavět školy v Kolovratech, Dolních Počernicích, Uhříněvsi, Šeberově a Březiněvsi, tam je situace nejkritičtější. Radnice to samy neutáhnou, protože výstavba školy stojí minimálně sto padesát milionů korun a rozpočet menších radnic je do sto milionů ročně," dodal.

V Kolovratech chybí druhý stupeň základní školy. Okolo tří set dětí proto každé ráno sedne na autobus a zamíří do školy v Uhříněvsi, vzdálené asi dva kilometry...

Další městskou částí, která zoufale čeká na novou školu, je Šeberov. Předloni tam přijali třicet prvňáků, což je o pět dětí víc, než je obvyklé maximum na jednu třídu. Škola musela zaměstnat další učitelku, a tak dvě pedagožky vedly svou výuku vedle sebe v jedné učebně, jinde nebylo místo.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
1. února 2019 v 10:26  

u nás v pohraničí zase můžem každou druhou zavřít

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.