BIS urazila tisíce učitelů, tvrdí autoři učebnic dějepisu

sobota 23. února 2019 ·

„Výuka dějepisu nemůže být hodnotově neutrální, neboť jsme zasazeni do hodnotového rámce určeného antikou, křesťanstvím a židovstvím. O prosovětské interpretaci dějin však po listopadu 1989 nemůže být ani řeč,“ řekl Petr Čornej, spoluautor středoškolských učebnic dějepisu. „Poznámka ve zprávě BIS, která byla učiněna zcela záměrně, se mě osobně dotkla a urazila tisíce učitelů,“ uvedl. K tématu se vrací Deník.cz.


Petr Čornej (wikipedia.org)
Při výuce historie je spousta zádrhelů, ale rozhodně mezi ně nepatří ten, o němž se zmínila v poznámce pod čarou Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě. „Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto jejich sovětskou verzí,“ napsali agenti. Jejich pohled odmítli dějepisáři, ministr školství, sněmovní školský výbor a na jím pořádaném semináři i profesoři Petr Čornej, Milan Hlavačka a Vít Vlnas, mimo jiné autoři klíčových učebních textů.

Seminář byl přínosný především proto, že se dostalo i na způsob výuky. „Problém je už na prvním stupni, kde je prvouka v dějepisné oblasti nesmyslně zahlcena fakty a děti k ní záhy získají odpor,“ podělila se o svou zkušenost Pavla Ducháčková Chotková ze ZŠ Karmelitská v Praze 1.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
23. února 2019 v 11:25  

po shlédnutí seriálu Velvyslanectví na jutrubce se již ničemu ohledně bisky nedivím,doporučuji ke shlédnutí
youtube.com/watch?v=NmEPH3x5XKo&t=159s

E.Kocourek řekl(a)...
23. února 2019 v 19:09  

V souvislosti s debatou o kvalitě (haha!) práce novinářů mi tento text připadá dost reprezentativní. Máte akci za účasti "pana historika" Čorneje a dalších takových, tématem je tendenční výuka dějěpisu (zda je či není tendenční, a na čí stranu), a polovina textu řeší odpor dětí k prvouce. Autor textu je určitě duševní gigant! ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.