Šéf BIS Koudelka pro Právo: BIS nechce přepisovat dějepis

úterý 22. ledna 2019 ·

„Chci prohlásit zcela jasně a snad naposledy, aby to pochopili všichni: BIS nechce a nikdy nechtěla říkat, co se má a nemá učit na školách, nechce tvořit osnovy a přepisovat učebnice. Provádíme sběr informací, vytváříme kvalitní analýzy a upozorňujeme představitele státu na rizika z jakékoli oblasti našeho života,“ napsal ředitel BIS Michal Koudelka v deníku Právo.

Koudelka mimo jiné píše:

Považujeme, ve shodě s velkou částí odborné veřejnosti, za stěžejní, aby mladí lidé opouštěli náš školní systém s mnohem širšími znalostmi moderních dějin včetně důležitých a mnohdy ne příliš známých souvislostí. Protože jen občan, který bude chápat naší historii ve všech souvislostech, bude schopen čelit stále většímu informačnímu chaosu a zvládne rozlišit dezinformace od reality.

Nemám radost z toho, že upozornění na jedno velmi významné riziko se stalo záminkou pro útok na BIS. Na stranu druhou jsem za debatu o výuce moderních dějin na našich školách vděčný a doufám, že nezapadne, což bude hlavně na učitelích. Právě učitelé jsou pro nás klíčem k budoucnosti, oni jsou těmi, kteří mohou připravit naše děti, aby se ve stále komplikovanějším světě neztratily.


Celý text naleznete zde

15 komentářů:

laimes řekl(a)...
22. ledna 2019 v 9:31  

bis má na školách své "sběrače" informací ?

tyrjir řekl(a)...
22. ledna 2019 v 10:03  

Bis nemá a nesmí být aktivistický útvar. Výmluvy ředitele BIS to, čeho se nékdo v BIS tou stupidně aktivistickou zprávou (stupidita je nedostatek zpětné vazby při jednání nějaké osoby) dopustila, nespraví.

Za BIS odpovídá Vláda ČR. Kontroluje a úkoluje ji i parlament a prezident ČR. Za to, co si BIS tou aktivistickou (tendenčně jednostrannou) zprávou dovolila vůči svým nadřízeným složkám, vůči občanům České republiky a vůči českému školství, by, myslím, měl nést důsledky její ředitel. Například tím, že by mu měla být uložena povinnost konzultovat veřejnou zprávu BIS s Vládou české republiky před jejím zveřejněním.

J.Týř

E.Kocourek řekl(a)...
22. ledna 2019 v 18:36  

Že BIS nechce? Poté, co ji klepli přes prsty ... ////

Že nikdy nechtěla? Odsud to vypadá, že sakramentsky silně chtěla! Pokud někdo něco NECHCE, tak nevydává takové nesmyslné zprávy, neschází se s ministrem školství a nevede takové nesmyslné řeči. ////

Vytváříme kvalitní analýzy -- Názory se různí. Mně ty údajné "analýzy" připadají jako nepodložené očerňování, nejspíš na zakázku od konkurence. Pana premiéra zajímaly důkazy - už je dostal? ////

Tajný Učitel řekl(a)...
22. ledna 2019 v 21:20  

Lidé po generace adorují příběh o hrdinských spasitelích z východu, kteří však sebou krom svobody přivezli i nesvobodu. Zvěrstva během osvobozování, Stalinovy pakty se spojenci i nepříteli, manipulace československé politické scény sověty před i po roce 48 až do dneška, to vše by se mělo učit zároveň s diskutabilními konflikty vyvolanými Spojenými státy. Bis správně upozorňuje na rizika spojená s nekritickým proruským narativem dvacátého století, který se zde drží jak blecha kožichu. Proč je kolem toho takový povyk? Neví se snad, o co jde?

laimes řekl(a)...
22. ledna 2019 v 22:05  

nikdo tu nic po staletí neadoruje,až do r 1914 jsme s rusy neměli nic společného,pokud nějaký blouznivec občas zablouznil,tak si tam jako havlíček zajel a byl klid,
v roce 45 jsme byli osvobozeni ne dobyti,v těchto termínech jest dost velký rozdíl,do sféry sssr vlivu jsme se sami-dobrovolně vmanévrovali od r 1935 a po válce ,po 40 let z něj ekonomicky profitovali,po 89 jsme nadšeně rusko zatratili,ale jak se ukazuje v eu,možná zase polezeme dobrovolně ke křížku,tulit se k onomu dubisku

tyrjir řekl(a)...
22. ledna 2019 v 22:21  

Vražednický, doslova a do písmene, vzestup Hitlera (německého nacismu) a Mnichovská zrada Československa byly jednoznačně důsledkem snahy našich "spojenců" nasměrovat ho přes nás na Rusko. Přepočítali se, sami to pak od nacistického Německa schytali a Rusko (tehdejší Sovětský svaz) znovu, jako více než sto let předtím v Napoleonských válkách, prokázalo, že je schopno se ubránit i samo. Od roku 1945 do roku 1948 se u nás vše dělo legální cestou. Teprve potom se komunistické vedení Československa začalo dopouštět podobných zvěrstev jako předtím nacisté. Vydrželo jim to skoro 20 let a pak přišlo Pražské jaro zadušené "východní" intervencí (ve stejném roce, ve kterém USA začaly prohrávat svou agresivní válku ve Vietnamu - Hue). U nás následovalo 20 let tzv. normalizace a pak jim i lidé v Československu zazvonili klíči - jako jedni z posledních (i tehdy bylo naše "vedení" "papežštější nežli papež"). V té době některé "země Západu" získaly dojem, že mají světovou hegemonii a počátkem 90. let začala tzv. "globalizace" doprovázená neoliberálním "multikulturalismem". Opět se přepočítali. Čína, Indie i Rusko jim dnes jednoznačně ukazují, že to tak není. Nikdo tu, myslím, neadoruje žádný stát. Česko musí důsledně dbát na svou suverenitu vůči všem. To je to, co BIS, alespoň podle té své poslední zprávy, objektivně "poněkud opomněla". Za to a za hloupou intervenci do školství si ředitel BIS zasluhuje pokárání. I když ho ministr vnitra Hamáček ze mně nepřijatelných důvodů i v této situaci chválí.

Česká republika a její představitelé by neměli hrát roli šašků, kteří nechtějí vidět historii a současnost, jaká je, a snaží se přepisovat i dějiny. Protektorátní ministr školství Moravec je toho "zářně odstrašujícím" příkladem.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. ledna 2019 v 22:28  

40 let ekonomicky profitovali ze SSSR? Aha. No jo no.

laimes řekl(a)...
23. ledna 2019 v 8:53  

jistěže profitovali a velmi slušně,2/3 našeho exportu šlo do sssr

laimes řekl(a)...
23. ledna 2019 v 10:33  

tajný učitel/ v roce 1945 jsme byli válkou netknutým územím(žádná fronta či bombardování) ovšem zemědělství i průmysl byl součástí německého-válečného,tzn zbrojovky+ technické plodiny (obilí se dováželo z maďarska+itálie),takže po válce jsme mohli produkovat akorát kvéry, ale ty se prodávaly po evropě na šrot,a obilí nebylo za co koupit,jelikož se po válce prodávalo za libry nebo za zlato,neměli jsme ani jedno,zlato se nacházelo v británii a v usa (dorazilo až v letech 71-81,tedy to co z toho zbylo),sssr nám dodal obilí za zlato získané z našeho z usa,které mělo puncy carské banky tzv "legionářské zlato,to jim usa vrátilo jako ruské,dalším problémem byla státní měna,nebyla čím podložit (lístkový systém jsme měli spolu s británií nejdéle v evropě),praotec čech však byl moudrý a nehnal se až k moři ale zastavil se v zemi mlékem,strdím a uranem oplývající a především němci ještě do konce války vybudovali dva doly ,kde se dalo okamžitě těžit, a tak jsme uran vyměnili za státní měnu 1953 (vyraženo a vytištěno v moskvě)....

laimes řekl(a)...
23. ledna 2019 v 11:08  

dneska se dostáváme do stejné situace,kdy jsme součástí německé ekonomiky a ta si zde zřídila jednooborovou automotive montovnu,co se stane až jednoho dne tyto montovny zde skončí?radikálně poklesne koupěschopnost obyvatel a odejdou potravinářské řetězce,co budeme jíst?

Tajný Učitel řekl(a)...
23. ledna 2019 v 15:06  

Inu skvělá analýza, ovšem o profitování ze sssr, nelze hovořit. To profitování přepokládá zisky ale toto profitování jaksi neneslo kýžené profity, respektive profitu zdá se nebylo dost na toaletní papír a vložky pro všechny. O "spontánnosti" a "demokratičnosti" převratu v 48. a roli ruské rozvědky v něm a před ním, lze pronášet moudra až do zmodrání.

Dneska jsme se díky prosíravé Klausově a Co., polistopadové privatizaci octli v dlani neregulované ručky trhu, a světe div se, ona ždímá a bude ždímat, protože znovu-znárodnění přírodních zdrojů nebude, regulace nebude, je potřeba zbohatnout hlavně rychle, dokud to jde.

Já bych Rusko rád viděl tam, kam patří. Je to de facto eurasijská země třetího světa v autokratickém oligarchickém režimu, se skupinovým vědomím a potřebou cara. Ať si Putin klidně realizuje své velmocenské sny, ale ne na úkor suverenity státků a států kolem, což mimochodem platí i pro US. Ti aspoň dali světu KFC a Whopper meal.

laimes řekl(a)...
23. ledna 2019 v 15:42  

O "spontánnosti" a "demokratičnosti" převratu v 48. a roli ruské rozvědky v něm a před ním, lze pronášet moudra až do zmodrání.

netřeba pronášet moudra ani ta komunistická ani ta antikomunistická,nejlepší by bylo říct si konečně jednou pravdu,celý slavný "vítězný únor" byl operetní maškaráda pro stalina,který požadoval revoluční převzetí moci proletariátem,nikdo si nedovolil mu vysvětlovat že moc byla komunisty převzata již v dubnu 45 roku a nebylo třeba nad nikým vítězit,všichni byli vítězové a tak milicionáři v ajzenboňáckých uniformách pochodovali dokola prahou s puškami funglovkami ze zbrojovky a bez patron,aby některého pitomce nenapadlo střílet

Tajný Učitel řekl(a)...
23. ledna 2019 v 16:50  

laimes, pěkné, člověk se učí furt.

E.Kocourek řekl(a)...
23. ledna 2019 v 17:52  

Až skončí montovny, budeme vyvážet elektřinu. Pan laimes si všimnul dolů, ale nevšimnul si elektráren. ////

A co budeme jíst? Inu to, co vypěstují čeští zemědělci. Jako to pěstovali, než vlezdobruselský český stát dovolil, aby je válcovala EU. ////

laimes řekl(a)...
23. ledna 2019 v 20:26  

KOLIK LIDÍ ZAMĚSTNÁVAJÍ MONTOVNY A KOLIK DVě JADERKY?
čeští zemědělci budou pěstovat to na co je nejvyšší dotacea to je řepka a také pčet zemědělců a rozloha polností již náod neuživí jako kdys jzd,takže jedině zahrádky a balkony a prase ve vaně

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.