Obědy ve škole zdarma mají mít jen rodiny, které berou přídavky na děti

pátek 4. ledna 2019 ·

Hned na prvním letošním jednání vlády budou ministři v pondělí řešit, zda a které děti budou mít ve školách obědy zdarma. S nápadem, že by to měly být děti v mateřských školách i na prvním stupni základních škol, přišla ČSSD. Reálnější ale je, že se dotkne jen těch dětí, jejichž rodiče na ně berou přídavky, jak chce premiér Babiš a jeho ANO. Informuje iDNES.cz.


Andrej Babiš (psp.cz)
„Přemýšleli jsme, jak to udělat, aby to nebylo byrokratické, a vyšlo nám to tak, že by se to mělo týkat rodin, které berou přídavky na děti. Chceme to dávat těm, kteří to potřebují, aby to nepoznali. Když má někdo přídavky na děti, tak by to mělo být tak, že se ukáže papír a ta škola dá tomu dítěti oběd zdarma, to dítě to ani nemusí vědět,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Babiš, jehož ANO má ve vládě početní převahu.

Tomu, aby obědy zdarma byly ve školách plošně, se brání i ministr školství Robert Plaga, který je ve vládě za hnutí ANO. Od začátku to označoval za neefektivní.



Celý text naleznete zde

16 komentářů:

laimes řekl(a)...
4. ledna 2019 v 15:10  

školní kuchyně by se měly jako relikt nehospodárného socialismu zrušit,ani tak bohatá země jako šbýcarsko je nemá,tam mají ve škole jídelnu= místnost kam si v pauze přinesou své krabičky z domu a papají,jsou tam dva automaty na pití (teplé a studené) a automat na ovoce,ve třídách se tam jíst a drobit nesmí

E.Kocourek řekl(a)...
4. ledna 2019 v 15:41  

Školní kuchyně mají v U.S.A., pane laimes. Asi nevaří tak složitá jídla jako ty české (co jsem zažil, jenom hamburgery a těstoviny), ale rozhodně vaří. Že by také relikt socialismu? ////

V Británii jsem zažil cafeterii na jedné soukromé hodně odborné specializované škole. Tam zase vařili polévky. ////

laimes řekl(a)...
4. ledna 2019 v 17:08  

hamgurgery jsou jídlo?to jest fást fujd -výdobytek kapitalismu,přípravnu typu mekdonald či china nudles nelze považovat za kuchyni

v evropě někde bývají ohřívárny (viděl jsem na střední škole ve francii),žák si zvolí menu a pracovnnice mu to ohřeje,viděl jsem i polévky ta se tam ale již přivážejí hotové, vše na komerčním principu pouze u těch polévek,obstarají li si rodiče úptvrzení chudobě je buď se slevou či zcela zdarma
v itálii chodí žáci na oběd domů

poste.restante řekl(a)...
4. ledna 2019 v 18:48  

Je mi naprosto jedno, zda nějaký systémový článek byl zaveden za komunistů, první republiky, nebo dokonce za té dokolečka vzpomínané Marie Terezie.
Pokud funguje dobře a plní svůj účel, pak nevidím důvod k tomu jej likvidovat a za chodu pak provádět různé pokusy.

Měli jsme skvěle fungující systém volnočasové práce s mládeží, vynikající elementaristky, závidění hodný systém speciálního vzdělávání pro žáky vyžadující speciální péči.
Všechno to se podařilo "reformátorům" za nadšené ideologické podpory a masáže "expertů" rozvrátit až zlikvidovat.
Ale jak se zdá, někomu se to zdá pořád málo a teď by chtěl "reformovat" školní jídelny.

Pánové, jděte do háje a buďte rádi, že máme fungující systém školního stravování, který by nám mohly všechny výše zmiňované země jen závidět.

Tajný Učitel řekl(a)...
4. ledna 2019 v 19:12  

Ano, ach tak skvělý systém. Který připouštěl ke studiu jen kádrově vhodné uchazeče. Který nutil děti přísahat věrnost straně a vládě. Který ignoroval poznání západně od hranic. Který uzavřel hranice, čímž vychoval občany s rozhledem lokálního rusofilního patolízala. Staré dobré časy.

poste.restante řekl(a)...
4. ledna 2019 v 19:27  

Tajný, nechcete si dát předsevzetí do nového roku?
Pro začátek třeba:
1. Nejdřív myslet a až pak psát.
2. Nejdřív si to napsané po sobě přečíst, až pak to publikovat.

Mně ušetříte čas a sobě veřejné ztrapnění.

Jak proboha souvisí s Vašimi "myšlenkovými" výrony o minulém režimu systém školních jídelen, nebo speciálního vzdělávání, který mimochodem začal být budován už v předkomunistickém Československu?

E.Kocourek řekl(a)...
4. ledna 2019 v 19:30  

A voni, Tajnej, jsou ten kosmopolitní weltman, který plive na vše lokální? ////

Tajný Učitel řekl(a)...
4. ledna 2019 v 21:29  

PR, o mé veřejné ztrapnění si nedělejte starosti. Spíše se starejte o vlastní pokřivenou adoraci socialistického školství a její ztrapňující potenciál.

Tajný Učitel řekl(a)...
4. ledna 2019 v 21:30  

Kocourek, na copak že konkrétně plivu?

poste.restante řekl(a)...
4. ledna 2019 v 21:47  

Tajný, pokud jediné, co jste dokázal vyčíst z mého příspěvku je to, že snad adoruji socialistické školství, pak je to s Vámi mnohem horší, než jsem si myslel a má starost je plně namístě.
Větší hloupost jste totiž vymyslet nemohl a já nic takového nenapsal.
Pochybuji ale, že člověk tak ideologicky zaslepený, jako zřejmě asi jste Vy, je schopen to pochopit.

Pavel Doležel řekl(a)...
4. ledna 2019 v 21:54  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Tajný Učitel řekl(a)...
4. ledna 2019 v 22:06  

PR, ale no tak. Vaše nostalgie po starých osvědčených systémech je z vašich příspěvků evidentní. Jó, kdysi bylo vzdělání něco. Nyní je devalvované. Ti vaši démoničtí reformátoři a experti ten starý dobrý systém nerozvrátili pane. Pokud jej někdo rozvrátil, pak to byl kolaps té skvělé soc ekonomiky vedené těmi skutečně vzdělanými kádry, revanšistická polistopadová vedení resortu a imperialističtí štváči rodiče, kteří chtějí pro své děti lepší vzdělání v lepších podmínkách než se s, tím pravým ideologickým nábojem, dostalo jim. Jezuskote a prokrindapána.

Tajný Učitel řekl(a)...
4. ledna 2019 v 22:16  

Doležele, na vaši nepřízeň jsem patřičně hrdý.

poste.restante řekl(a)...
4. ledna 2019 v 22:33  

Tajný. Nedlouho po revoluci, cca v polovině devadesátých let, jsem krátce učil. Tedy přesně v době, kdy ještě přetrvávala většina toho dobrého, z Vámi opovrhovaného předlistopadového školství. A současně to byly časy respektu k učitelské profesi a svobody, o které se Vám a mnohým "odborníkům" z Vašeho myšlenkového kotce ani nesní a nesnilo.
Byla to tehdy obrovská šance začít dělat věci svobodně a jinak. V mnohém přesně v tom směru, kterým se vydalo třeba právě to často vzpomínané Finsko.

Jenže pak přišli ideologové Klausovského typu uvažování a začali do škol indoktrinovat své naprosto zmatené ideje o "tržních principech" ve školství.
Dovedli pak ke krachu a "balíčkům" nejen ekonomiku státu, ale i školství na pokraj chaosu a "klientelistického" přístupu.
Po nich přišli socialisté, kteří nejenže nedokázali sešup zastavit, ale díky své "indošovské logice" ještě prohloubili rozvrat.

Tudíž mohu s plnou vážností prohlásit, že nejenže vůbec netušíte, o čem mluvíte, ale navíc nebetyčně hloupě a prázdně žvaníte.

Další argumentaci a více času už této nesmyslné a zbytečné slepé větvi diskuse věnovat nemíním.

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2019 v 2:47  

Byla to tehdy obrovská šance začít dělat věci svobodně a jinak. V mnohém přesně v tom směru, kterým se vydalo třeba právě to často vzpomínané Finsko.

Jenže pak přišli ideologové Klausovského typu uvažování a začali do škol indoktrinovat své naprosto zmatené ideje o "tržních principech" ve školství.
Dovedli pak ke krachu a "balíčkům" nejen ekonomiku státu, ale i školství na pokraj chaosu a "klientelistického" přístupu.
Po nich přišli socialisté, kteří nejenže nedokázali sešup zastavit, ale díky své "indošovské logice" ještě prohloubili rozvrat.


Naprostý souhlas: počátek totálního rozvratu českého školství zahájil Václav Klaus a jeho vláda. Nejprve se dal slyšet, ža špinavé peníze vlastně neexistují, pak prohlásil, že "vzdělání je soukromý statek, ze kterého člověk celý život tyje (!)" a pak přišly v roce 1997 "Klausovy úsporné balíčky". Peníze, které tehdy vzal učitelúm byly podle mého názoru "špinavé peníze do vládní kasy, které se pak poděly búhví kam". Podobně jako peníze ze špatných bankovních úvěrů, kvůli čemuž byly mnohé banky před krachem. Tehdy učitelé ztratili iluze, že školství půjde dobrou cestou. Něco z toho pak Zemanova vláda částečně napravila, ale školství to ani zdaleka nebylo. Ministr E. Zeman nebyl nejen podle mého názoru příliš dobrý ministr školství. To, co se školstvím udělal (sešup ministerské odpovědnosti za regionální školství na kraje a obce, zrušení pedagogických center atd.) vedlo potom k "EU fondočerpačským (anti)vzdělávacím orgiím" za dalších vlád. Začalo to systémem RVP/ŠVP. Když jsme se tehdy zase divili, proč takovou další pitomost dělají, bylo nám za náměstka Pícla vysvětleno, že tím údajně vláda "bojuje" za to, aby učitelé méli 12. platovou třídu a k tomu že je ve Sněmovně potřebné ukázat nějakou inovaci, aby učitelé tu 12. třidu dostali...

K totálnímu rozvratu školské komise ČSSD došlo kolem roku 2010, kdy po návratu V.Špidly z Bruselu byl do jejího čela mocensky dosazen P.Pavlík. Tomu rozvratu pak ještě nasadila korunu K. Valachová.

O tom, že za úpadek českého školství mohou především vlády ODS a ČSSD, myslím, nemůže být vážně míněných pochybností.


tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2019 v 3:00  

Premiér Babiš je vcelku schopný "vysavač preferencí ČSSD". Když socani navrhovali dát učitelům výhledově 40 tis. Kč, on slíbil 45 tis. Kč. Socani prosazovali obédy zdarma jen pro některé ročníky, on to prosadil pro všechny. Atd. atd. Divím se, že vedení ČSSD "hanba nefackuje".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.