Jan Šindelář: Využití dotykových zařízení na prvním stupni ZŠ

čtvrtek 10. ledna 2019 ·

V našich tabletech máme nainstalované různé bezplatné aplikace, které využívám v hodinách. Mezi tyto aplikace patří např. Brian Mania, Geogebra, Memory kids (anglické pexeso), Umíme česky apod. Jak tedy probíhá samotná práce v hodině? Žáky rozdělím do dvojic, případně pracují tak, jak sedí v lavici. Dostanou ode mě tablet, který si zapnou. Následně si spustí aplikaci, se kterou chci pracovat. Dále pracují již samostatně. Další možností je, že žáci odevzdají po dokončení splněnou práci v hodině (cvičení, vypočítané příklady...) a přijdou si pro tablet, kde mají již připravenou spuštěnou aplikaci, se kterou pracují. Toglic Další on-line aplikací, kterou využívám ve výuce, je

Toglic.

Jedná se o výuku přes dotyková zařízení. Ve webové aplikaci si můžete připravit různé aktivity, které následně odešlete svým žákům, kteří se připojí přes tzv. PIN. Máte posléze přehled o tom, jak se komu daří, jelikož výsledky žáků po jejich odpovědi ihned vidíte ve svém profilu. Co je možné v Toglicu dělat? Kromě toho, že máte možnost si aktivitu vymyslet sami, je zde i mnoho předpřipravených věcí, se kterými je možné pracovat. Nalezneme zde různé křížovky, doplňovačky, skládání vět, početní operace, číselné bingo, slovní bingo apod. Žáky nechávám pracovat buď samostatně, nebo ve dvojicích. Jak to vlastně celé probíhá? Žáci dostanou do dvojic, případně každý sám, jedno dotykové zařízení. Přihlásí se na adresu toglic.cz a připojí se pomocí unikátního PIN kódu k mému profilu. Já ihned na svém zařízení vidím, kdo je již přihlášen a kdo tak ještě neučinil. Jakmile se přihlásí všichni, pošlu jim na jejich zařízení aktivitu, dejme tomu číselné bingo. U této aktivity je možné nastavit obor a typ úloh. Žákům se na zařízeních objeví tabulka s výsledky. Já pouze posílám ze svého zařízení příklady. Žáci si vypočítají, a pokud mají ve své tabulce výsledek, označí jej. Těm, kteří odpověděli správně, výsledek v tabulce zezelená, těm, kteří odpověděli špatně, výsledek zčervená. Já na svém zařízení ihned po jejich odpovědi vidím, zda vypočítali příklad správně, či špatně. Kdo vyplní tabulku jako první, získá Bingo a vyhrál.

Dále Toglic využívám i v angličtině a češtině. Žáci skládají věty z uvedených slov a poté je mohou buď přepisovat, případně přeložit z angličtiny do češtiny. V Toglicu je obrovské množství možností, jak s touto webovou aplikací pracovat. Záleží na každém učiteli, kolik času věnuje samotné přípravě na daný předmět. Jedinou nevýhodou je, že je tato webová aplikace placená. Po přihlášení získáváte možnost měsíční zkušební verze. Poté je třeba zaplatit licenci, ale není to zase tak velká částka. Musím konstatovat, že se žákům práce s Toglicem velmi líbí, a nenásilnou formou tak můžete opakovat již probrané učivo, případně vysvětlit učivo nové.

Umimcesky

Na tuto webovou stránku jsem přišel náhodou při brouzdání po internetu, když jsem hledal, jak žákům zpestřit hodinu českého jazyka pomocí dotykových zařízení. Stránka je vhodná k samostatnému procvičování jak na dotykových zařízeních, tak na počítačích či noteboocích. Učivo na této webové stránce je rozděleno buď podle témat, nebo podle tříd a ročníků. Žáci si spustí na dotykových zařízeních právě webovou stránku www.umimecesky.cz a mohou začít pracovat. Vyberou si téma, které chtějí procvičit a pustí se do práce. Kromě klasických doplňovaček zde můžeme nalézt i různá jiná interaktivní cvičení.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.