Vláda schválila financování velkých výzkumných infrastruktur

pondělí 17. prosince 2018 ·

Kabinet dnes schválil financování velkých výzkumných infrastruktur do roku 2022. Prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy tak bude podpořeno 48 velkých výzkumných infrastruktur včetně sedmi nových projektů působících v oblastech fyzikálních věd a inženýrství, energetiky, environmetálních, biologických, lékařských, sociálních a humanitních věd a e-infrastruktur. Každý rok tak získají v rámci účelové podpory 1,89 miliardy korun, což je o 170 milionů více než doposud.


Pavel Doleček (msmt.cz)
Podporu velkých výzkumných infrastruktur, které jsou zařízeními nezbytnými pro ucelenou výzkumnou a vývojovou činnost s vysokou finanční a technologickou náročností, schválil kabinet návazně na výstupy jejich mezinárodního hodnocení, které se uskutečnilo roku 2017. Provoz těchto center bude hradit ze státního rozpočtu v rámci výdajů na výzkum, vývoj a inovace MŠMT, investiční náklady budou financovány z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů čerpaných z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

„Velké výzkumné infrastruktury patří bezpochyby mezi klíčové nástroje podpory výzkumu a vývoje v České republice napříč širokým spektrem oborů a institucí. Jsem proto velmi potěšen, že můžeme podpořit v letech 2019, resp. 2020 – 2022 provoz 48 velkých výzkumných infrastruktur 1 miliardou 890 miliony korun z národních zdrojů, a to i za efektivního zapojení nároků z nespotřebovaných výdajů právě na výzkum a vývoj. Máme též dlouholetou zkušenost s efektivním využíváním evropských prostředků na financování investic velkých výzkumných infrastruktur a očekáváme využití těchto návazných zdrojů z OP VVV ve výši tří miliard korun v daném období,“ řekl ke schváleným projektům pověřený náměstek pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu MŠMT Pavel Doleček.

Velké výzkumné infrastruktury jsou jedinečná zařízení vykazující vysokou znalostní a technologickou náročnost a jsou provozována na principu otevřeného přístupu k jejich kapacitám. Svým uživatelským komunitám umožňují dosahovat průlomových poznatků v oblastech základního a aplikovaného výzkumu a vývoje.


Další informace naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
17. prosince 2018 v 9:00  

vyhozené peníze

Jiri Janecek řekl(a)...
17. prosince 2018 v 9:25  

No nevim, ale pokud to je to slavne VaVpI, nemela byt ta centra od roku 2019 ziva jen z toho, co si vydelaji kafemlejnkem, patentama, zakazkovym vyzkumem, grantama a prispevky od zrizujicich instituci?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.