Školy změní výuku, roste tlak na odbornost

pondělí 17. prosince 2018 ·

Ve Zlínském kraji je nyní čtyřikrát více studentů na odborných školách než na gymnáziích. Přesto firmám stále scházejí středoškolsky vzdělaní pracovníci. V tomto školním roce studuje maturitní i učební obory na středních odborných školách ve Zlínském kraji celkem 15 587 mladých lidí. Gymnazistů je naproti tomu jen 4 005. A tento poměr by se ve prospěch gymnázií neměl v nejbližších letech měnit. Reportáž ze Zlínského kraje přináší MF DNES.


Petr Gazdík (psp.cz)
„Tato cesta je správná. Jde však o to, aby se na odborných školách zvyšovala úroveň jejich odbornosti,“ řekl krajský radní pro školství Petr Gazdík.

  První krok zajistí změna financování škol, po níž už ředitelé nebudou muset brát každého zájemce. „To zvýší tlak na studijní výkon,“ naznačil Gazdík. Školám se tím uleví a mělo by se změnit celkové klima. Dá se totiž předpokládat, že na nich zůstanou především studenti, kteří mají o obor alespoň elementární zájem. To dnes běžné není.

Mnohokrát odložená reforma má s definitivní platností ovlivnit už příští školní rok, a tedy také jarní přijímací zkoušky, ke kterým zamíří letošní deváťáci. I když jde o převratný okamžik, nemá zůstat jen u něj. Navázat má celá řada dalších změn v celém školském systému. Jde o to, aby na jeho konci byl absolvent, který se bude umět učit. A bude počítat s tím, že se bude vzdělávat celý život.


Celý text naleznete v MF DNES

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
17. prosince 2018 v 12:38  

pan kolega zaspal dobu, firmám žádní středoškoláci nechybí,střední segment neboli průmyslováci,kdysi opora socialistických fabrik, ,je dnes vyšachován,jejich práci dělají nižší (bc) vysokoškoláci a montovny potřebují dělníky s nižším středním vzděláním,takže v budoucnu budeme mít dvou a tří leté učební obory a tří a pěti leté vš a to jest vše

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.