Co kantor, to jiný plat. Příplatky učitelů se liší nejen podle schopností, ale i podle toho, kde učí

pondělí 17. prosince 2018 ·

Nynější rozdíly v učitelských odměnách ukazují, do jaké míry je představa o jednom českém školství vlastně jen chimérou. Částka, kterou má ředitel školy na odměny a osobní nebo třídnické příplatky, se liší kraj od kraje. Měsíčně jde až o tisícikoruny pro jednoho učitele. Ministerstvo to chce v příštím roce změnit, na zmírnění rozdílů pošle miliardu. Definitivně by rozdíly v tom, kolik má na příplatky a odměny ředitel na Ústecku nebo na Vysočině, měly zmizet od ledna 2020, kdy se změní systém financování učitelských platů úplně. Reportáž přináší MF DNES.


Ministerstvo posílá peníze krajům podle počtu dětí na školách. Jsou určeny nejen pro učitele, ale také pro kuchařky a vychovatele. Jenže každý kraj z toho musí zaplatit trochu jiné školství. Začíná to už u základního platu, který má učitel garantovaný ze zákona. Ten se zvyšuje s délkou praxe. Karlovarský kraj, který má v průměru nejstarší učitelské sbory (47,6 roku), to stojí více než kraj Jihomoravský, kde je průměrný učitel o dva roky mladší.

Nevýhodné je financování „na hlavu“ také pro kraje, které mají vyšší podíl malých škol. Na stejný počet žáků potřebují více učitelů.

Kraje trápí také poloprázdné třídy, učitele musí zaplatit, i když v nich mají 30 nebo 15 žáků. A důvody jsou různé.


Celý text naleznete v MF DNES

4 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
17. prosince 2018 v 11:37  

Na zmírnění rozdílů pošle miliardu -- To si dělají srandu? Opravdu je cílem, aby úplně všechno úplně všude bylo STEJNé ?!?! ////

laimes řekl(a)...
17. prosince 2018 v 12:54  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
BP řekl(a)...
17. prosince 2018 v 13:20  

Aha, teď už je mi to jasné, proč na naší škole nejsou žádná osobní ohodnocení. Učí tady samí 50+. Jen pár mladých.

Radek Sárközi řekl(a)...
17. prosince 2018 v 16:19  

1 miliarda to je zhruba 1 % v platech pedagogů. Tím se toho moc nevyrovná, když se normativy na žáka liší mezikrajově i o 30 %.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.