Přidávání peněz učitelům není samospásné, řekl ministr Plaga na školské konferenci

pátek 16. listopadu 2018 ·

„Přidávání peněz učitelům není samospásné a samo o sobě nezvýší atraktivitu školského povolání, je to ale první krok,“ řekl ministr školství Robert Plaga na čtvrteční konferenci Školství 2018, kterou pořádá Unie zaměstnavatelských svazů ČR UZS). Hlavními tématy diskuse byly platy a nedostatek učitelů, reforma financování škol a maturity. Informují Novinky.cz.


Robert Plaga (msmt.cz)
„Probíhá bouřlivá diskuze nad navrženými parametry financování regionálního školství, problémem zůstává akutní nedostatek učitelů, ale i dalších zaměstnanců škol, a výše jejich platů. Předmětem diskuzí a sporů jsou ale také maturitní zkoušky se sílícím návrhem na zachování jejich současné podoby,“ shrnul v úvodním slově Jiří Horecký, prezident UZS ČR.








Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
16. listopadu 2018 v 7:34  

Přidávání peněz není samospásné. To je pravda. Je to ale první krok k narovnání podmínek. I pan ministr mluví o tom, že resort je podfinancovaný. Jak to chce dělat? Pořád někdo mele něco o zaplacení kvality. Kde jsou kritéria?

A jen tak pod čarou: Zvýšení platů v jiných veřejných sektorech (soudci, úředníci, poslanci, senátoři...) se děje jakým způsobem?

laimes řekl(a)...
16. listopadu 2018 v 9:34  

populistické předvolební přihazování jest příjemné, o tom žádná, ale systémově nic neřeší

Q. E. D. řekl(a)...
16. listopadu 2018 v 11:03  

Přidávání peněz pro učitele není o zvyšování atraktivnosti tohoto povolání, ale o dorovnání podmínek pro vysokoškolsky vzdělané státní zaměstnance.

Radek Sárközi řekl(a)...
16. listopadu 2018 v 11:26  

Tím se vysvětluje, proč MŠMT požadovalo seškrtat tarifní tabulky... :-(

https://www.pedagogicka-komora.cz/2018/11/mpsv-zrejme-vyrazne-pokratilo-puvodni.html

Ivo Mádr řekl(a)...
16. listopadu 2018 v 17:42  

Tím se učitelům vzdaluje onen "veřejný příslib" o zvýšení na 150% oproti roku 2017. Takto bude plat většiny učitelů podprůměrný. A může nám vláda sdělit jakým způsobem naláká nové kantory do škol?

laimes řekl(a)...
17. listopadu 2018 v 20:20  

netřeba nikoho lákat,kantorů je nadbytek,a až nedostatek bude tak se zvýší úvazky

Unknown řekl(a)...
20. listopadu 2018 v 22:27  

Mrzí mě, že pan ministr mystifikuje veřejnost, že pedagogičtí pracovníci budou mít přidáno 15% k současnému platu dle tabulek od ledna 2019. Bylo by férové, kdyby se sdělilo, že všichni, co pracují ve škole dostanou přidáno 10% a 5% je nenároková složka, která je v plné pravomoci ředitelů škol. A nyní ředitelé mají naprostou svobodu, jak ohodnotit své vyvolené. Tzn. že pedagogičtí pracovníci jsou odměňováni 10% navýšením a jsou na stejné úrovni s vysokou školou jako uklízečky, či kuchařky s učebním oborem. Tímto se naprosto nezvýší prestiž vysokoškolského učitele vůči veřejnosti. V minulosti měl učitel vysoké společenské postavení a veřejnost si jej vážila. Dnes je vnímán jako veřejný přívažek společnosti, neboť pro stát nepřináší žádný ekonomický kapitál. Je možné touto cestou se do budoucnosti dát? Pokud ne, dejte mu společenskou vážnost a respekt. Pokud se něco radikálně nezmění, je to pro další pokolení cesta k úpadku po všech stránkách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.