Polovina dětí se na osmiletá gymnázia nedostane. Největší zájem je v Praze

pondělí 26. listopadu 2018 ·

V Praze se loni dostalo na osmiletá gymnázia 16,44 procenta žáků pátých tříd, což je skoro dvojnásobek proti celorepublikovému průměru, který činí 8,86 procenta. Naopak třeba v Moravskoslezském kraji uspělo loni jen 6,8 procenta uchazečů o studium na osmiletých gymnáziích. Páťáků tam bylo zhruba stejně jako v Praze, ale počet osmiletých gymnázií je zde výrazně nižší. Vyplývá to z analýzy, kterou Právo vypracovalo z veřejně dostupných dat týkajících se krajů s nejlepšími a nejslabšími výsledky u státních přijímaček na střední školy.



Celkem se loni hlásilo na osmiletá gymnázia 18 379 dětí z populačního ročníku 105 363 páťáků a přijato bylo 9333 zájemců. Nejvíc se jich dostalo v Praze, kde sídlí 41 osmiletých gymnázií. Přijato zde bylo 1926 z celkového počtu 11 717 žáků pátých tříd.

Podle Miroslava Hřebeckého z informačního centra EDUin byla porevoluční obnova víceletých gymnázií, včetně těch šestiletých, spojena s představou, že je bude navštěvovat pět procent nejtalentovanějších. Mnohde už je tento limit dvojnásobně překročen a ministerstvo školství před časem v rámci dlouhodobého záměru vzdělávání pro roky 2015 až 2020 rozhodlo, že už se místa na víceletých gymnáziích nebudou rozšiřovat.


Celý text naleznete v deníku Právo

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
26. listopadu 2018 v 12:53  

osmiletá gymnázia jsou nesmyslný přežitek mocnářství

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.