Michael Šebek: Ve většině současných oborů nás nahradí roboti. Jejich nástup zvládnou ti, kdo se dokážou změnit

sobota 24. listopadu 2018 ·

„Musíme si prostě zvyknout na fakt, že to, co nás čeká, je nejisté. Věci kolem nás se mění rychle už dlouho, ale rychlost změny se zvyšuje. Jedním z jejích aspektů bude například ústup od specializace. Ta nebude potřeba už proto, že nevíme, nač se specializovat - je nesmysl se domnívat, že každý bude do konce života dělat totéž, s čím začínal. Stroje nás ve specializaci předhánějí už dnes,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny profesor kybernetiky a vynálezce Michael Šebek


Michael Šebek (cvut.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak vnímáte společenské změny, které technologie způsobily? Bude jich přibývat?

Za politické problémy, které se na světě už objevily, jsme jako společnost zodpovědní. Před 30 lety v USA dopadla automatizace na středně kvalifikovanou pracovní sílu. Je docela jasné, proč nepostihla ty nejvíce vzdělané, ale bylo by zajímavé se ptát, proč nepostihla ty nejméně vzdělané. U nás to zatím vypadá opačně. Zdá se nám, že na práci není dostatek lidí, ale to podle mě svědčí jen o tom, že náš průmysl není v normální kondici.

Tahat emoce do vědy není vděčné, ale přemýšlí někdy vědec o tom, co jeho vynález může znamenat pro člověka a jeho život?

Otázka spíš zní, kdo by o tom měl přemýšlet. V inženýrských a přírodních vědách se to liší člověk od člověka a vynálezu. Velký nedostatek spatřuji ve společenských a humanitních vědách. V nich nejenže nevidím pokrok, ale ani snahu o něj. Že by se někdo prakticky zabýval etickými otázkami spojenými s auty bez řidiče? Bez zbytečných intelektuálních cvičení? Společenské vědy by také měly urychleně začít řešit otázku, co budeme dělat s lidmi, kteří přijdou o práci. Kolegové z těchto oborů se pořád orientují na popis stavu spíš než na vymýšlení nových pozic. Ohlížejí se zpátky, což je sice pěkné, ale Platon bohužel o robotech nic nenapsal. A ten by o nich docela jistě přemýšlel. Kdyby se tito kolegové chovali víc jako Platonové a hledali řešení namísto věštění apokalypsy, jsem si jistý, že by se našla i spousta firem, která by za jejich poznatky byla ochotná zaplatit.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. listopadu 2018 v 10:50  

To slýchám přes 30 let. Už aby to bylo.

Jenže je třeba vnímat souvislosti. V rozvinutých zemích jsou už továrny plně automatizované, kde člověk jen kontroluje a dělá údržbáře. Proč to už není u nás?
Je to proto, že u nás je lidská pracovní síla levnější? Nebo je to politika? Co budou dělat ti nezaměstnaní? Sníží se pracovní doba? Budou granty pro ty, co nebudou pracovat tak jak je to v zemědělství na zatravňování zemědělské půdy.
Donutí dnešní nedostatek lidí na trhu práce firmy automatizovat? Ale jak automatizovat instalatéra, zedníka, elektrikáře? Doba 3D tiskáren celých domů je ještě daleko.

Zase dojde dle Lenina, jak to do nás cpali za komančů ve škole, k nárůstu rozporu výrobních sil a výrobních prostředků na takovou mez, že to způsobí revoluci?

Takže zatím vítězí rostoucí rozpor mezi zbožným přáním a realitou. Nevzdělaný národ bude konzumentem výrobků vzdělaných národů. Vzdělanost se neměří množstvím získaných diplomů, ale kvalitou absolventů. Dle stavu našeho školství je nepochybné na které straně budeme. Už tam jsme, jen si toho nikdo nechce všimnout. Jen nějací naivové si myslí, že nárůstem počtu maturantů a vysokoškoláků se něco změní.

Pavel Doležel řekl(a)...
24. listopadu 2018 v 11:32  

Pan profesor je jistě odborník ve svém oboru, ale sociální vědy dost přeceňuje. Kdyby ekonomové věděli, jak se připravit na budoucnost a co dělat s těmi, které nahradí roboti, tak by nebyli ekonomové, ale multimiliardáři.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.