Mediálně negramotná v Česku je čtvrtina lidí, před svobodou upřednostňují bezpečí

čtvrtek 29. listopadu 2018 ·

Podle ředitele výzkumu agentury STEM/MARK Pavla Šimoníka se mediálně negramotní lidé přiklání k pocitu bezpečí před svobodou. A mediální gramotnost v Česku je podle výzkumu, který nechala vypracovat Česká televize, nízká. V průzkumu agentury pro Českou televizi nejhůř dopadli senioři. Špatné výsledky ale měli i mladí lidé mezi patnácti a osmnácti lety. Ministr školství Robert Plaga (ANO) je názoru, že by se mediální gramotnost měla vyučovat napříč školními předměty. Tématu se věnovala Devadesátka ČT24.


Robert Plaga (msmt.cz)
Podle průzkumu STEM/MARK pro Českou televizi má polovina populace střední mediální gramotnost a čtvrtina nízkou a vysokou. Přitom přibližně dvě třetiny dotázaných tvrdily, že se v médiích vyznají dobře, přesvědčeno o tom bylo i 44 procent s nízkou mediální gramotností.

S podobnými výsledky se setkal i ministr školství Robert Plaga (ANO). „Česká školní inspekce měla tematickou zprávu v letošním roce a ta de facto potvrzuje, že úroveň mediální gramotnosti je nízká a některé skupiny jsou více ohroženy než jiné. A cestou je vzdělávání,“ uvedl v úterní Devadesátce ČT24.

„Znalost je průměrná, učební obory bez maturitní zkoušky jsou tou nejohroženější skupinou,“ dodal ministr školství s tím, že se musí zacílit na výchovu nejohroženějších skupin. Tam vedle učebních oborů patří také senioři.

„Je to nebezpečné z pohledu celkového vyznění, vnímání a chápání autority, která je schopná říct jakoukoliv pravdu. Je velmi obtížné určit, která informace je v celkovém mediálním prostoru pravda, a která nikoliv,“ dodal ministr.


Celý text a debatu ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
30. listopadu 2018 v 6:35  

bezpečí upřednostňují i gramotní!svoboda a anarchie je pro dobrodruhy a bandity!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.