Pedagogické fakulty? Je zázrak, že tam ještě teče teplá voda, říká Čakloš

sobota 24. listopadu 2018 ·

Poznávat přírodu se učíme usazení v lavicích a koukající na tabuli. Z žáků chceme vychovat aktivní demokratické občany, ale 13 let školní docházky jim budujeme návyk, že za ně všechno rozhodne někdo druhý. Trápí nás vyhoření učitelů, ale necháváme je pracovat bez zpětné vazby, osobní podpory a pro jistotu je zahltíme papírováním, říká Tomáš Čakloš ze spolku Otevřeno v pořadu Apel DVTV.




Celý pořad ke stažení naleznete zde.

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. listopadu 2018 v 10:58  

Stačí mrtvole trochu pomoct, aby obživla?
Nejde o to trochu pomoct. Je potřeba porodit jiné školství. Podpořit ty učitele, kteří ještě mají trochu elánu a nečekají jen na penzi. Zaplatit a motivovat novou generaci nejchytřejších najpracovitějších z mladých, aby šli do škol a vychovávali naši budoucnost. A především ve školách u žactva podporovat pracovitost místo lemplovství.

Nowak řekl(a)...
24. listopadu 2018 v 11:50  

Kde se něm tolik moudra vzalo, když studuje tak mizernou VŠ? Nejspíš namíří do politiky a ne učit do ZŠ. Jako Zimola.

Unknown řekl(a)...
24. listopadu 2018 v 12:43  

To moudro pramení z pouhého selského rozumu a učitelského nadání. Zatímco školství je obklopeno podmínkami, které vyhovují úředníkům, proto ve školách není pedagogický takt, ale úřednický režim, projekty které by to měly změnit opakují furt dokola staré principy přes které protekly budoucí dluhy našich dětí. Politiky vůbec nenačnu, neboť ti rozumí věcem "úplně jinak". Není to zarážející, že 15 let po startu reformy slyšíme opakovaně to, co na jejím začátku? Zdá se, že demokracie je evaluační, řekne nám, co je dobře a špatně, ale není schopna tu zatuchlost vyvětrat. Extrémista by řekl, že to bude to chtít pořádný průvan. Snad mě tady nikdo nebude nazývat populistou, když řeknu, že to chce návrat hodnot ke kořenům. Jsem si jistý, že se to stane. Ale to bude už mnoho věcí jinak ..

Nowak řekl(a)...
24. listopadu 2018 v 16:52  

Nevím, jestli se tomuhle říká selský rozum. Způsob vystupoání vůbec nepřipomíná uvážlivého sedláka. A obsah? Výuka na pedagogických fak. prý vypadá tak, že přednáška z pedagogiky je pro 800 posluchačů. Jestli je to tak v Brně,tak je to špatné, ale nevěřím, že je to tak všude. Pedagigkých fakult je hodně. Pro praxi je důežitá didaktika oboru a ta se liší předmět od předmětu výrazně na jedné fakultě.
To, že 15 let od reformy slyšíme furt to samé? No asi proto, že to řečník (a jemu podobní) už měl kde odposlouchat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.