Tereza Valkounová: Chtějí peníze, ale nedodržují pravidla

středa 10. října 2018 ·

Jsou lesní školky schopny splnit hygienické předpisy v oblasti stravování? Mají úřady jasno v tom, co po nich vlastně chtějí? Mají rodiče právo dávat svým dětem do školek svačinu? Proč se úředníci chovají kraj od kraje různě – někde vstřícně, jinde na hraně šikany… K tématu stravování v lesních školkách a jejich napínavého dialogu s úřady se vrací Tereza Valkounová v blogu na Respekt.cz.

Tereza Valkounová (youtube.com)

Valkounová mimo jiné píše:

Chcete peníze, ale nechcete dodržovat pravidla,” sdělil vedoucí nejmenované Krajské hygienické stanice ředitelce místní lesní mateřské školy. Přístup některých zástupců veřejné správy nasvědčuje tomu, že podobné myšlenky nenosí v hlavě sám. Situace je o to absurdnější, že nedůvěra českého úřednictva se týká svačinek od rodičů pro děti v lesních školkách. Na základních školách přitom svačiny od rodičů nikdo neřeší. Co ale školky a rodiče přesně chtějí a jak je to s těmi pravidly?

V lesních školkách asi začne být populární pohádka O princezně Koloběžce. Od jara totiž kličkují v zákrutách požadavků, zejména kolem stravování…

Po několikaměsíčním tápání zvítězil zdravý rozum. Inspekce uznaly řešení, které naše legislativa umožňuje a z hlediska praxe léta dobře funguje: rodič se vzdává práva na stravování pro své dítě a zavazuje se jej zajistit sám, protože nechce využít stravování cateringem zajištěným lesní školkou (obvykle z důvodu kvality či ceny jídla). Pokud si to rodič rozmyslí, musí škola stravu opět zajistit v ceně a kvalitě, která je dostupná. Zní to jasně a jednoduše. Jenže to bychom nesměli být v pohádce O princezně Koloběžce. Domluvily se totiž jen dva ze tří rozhodujících orgánů státní správy. Ministerstvo zdravotnictví si to představuje jinak, ale zatím neřeklo jak. Ono je pak také těžké naplňovat nevyřčené požadavky.

A naše princezna Koloběžka jede dál – kontroly hygieniků probíhající od září neuznávají to, co školní inspekce v létě odsouhlasila.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.