Francouzská škola očima české matky: Učitelé nejsou nijak skvěle placeni, respekt k nim upadá, občas stávkují,

neděle 7. října 2018 ·

„Myslím, že ty prázdniny potřebují i učitelé. Na francouzské poměry mi přijde, že nejsou nijak skvěle placení, respekt k nim upadá a často kvůli různým škrtům ve financích mívají i víc než 30 dětí ve třídě. To je hodně a o nějakém individuálním přístupu v té chvíli nemůže být řeč. Občas tedy učitelé stávkují,“ popisuje atmosféru ve francouzských školách Eliška Maben pro magazín Rodiče vítáni. Eliška Maben odešla do Francie před osmnácti lety, má devítiletého syna a pětiletou dceru.


Musím říct, že z toho, co zatím vidím v naší základní škole, moc nadšená nejsem. Adrian se hodně věcí učí nazpaměť. Navíc se tu výsledky – ne tedy známky, ale body – berou hodně vážně, protože na nich záleží, jestli se dítě dostane na dobrou střední nebo vysokou školu. Projekty tu moc nedělají.

Školní dny jsou dlouhé a děti chodí domů velmi unavené. Na druhou stranu ale máme poměrně dost volna – po každých zhruba 2 měsících ve škole míváme dva týdny prázdnin, což je bezva.

Družinu tu máme, platí se navíc. Platí se i obědy, ale nestojí každého stejně. Cena se počítá podle výdělku rodičů. Někdo platí 10 centů, někdo i 7 euro za oběd. Známkuje se na body a domácí úkoly záleží na tom, jak si to učitel nastaví. Loni měl Adrian štěstí na učitele, který úkoly domů vůbec nedával, naopak dva roky předtím si nosil domů práce poměrně dost.

Ve škole jsou pomocní učitelé, asistenti a psychologové, kteří pomáhají dětem s poruchami chování nebo učení. Centrum Paříže je tak národnostně pestré, že se dá říct, že vlastně většina z nás jsou imigranti. Nejlepší kamarádi Adriho jsou Číňan, Mexičan, Armén, Američan, Francouz a Portugalec. Máme ve třídě i speciální sociální třídu, pro děti imigrantů, kteří vůbec nemluví francouzsky.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
7. října 2018 v 10:21  

Pokud francouzští učitelé stávkují, znamená to, že vzdělávání má ve francouzské společnosti jistý respekt. ////

Čeští učitelé mohou těm francouzským závidět. Kdyby totiž stávkovali čeští učitelé, nikdo by si toho nevšimnul, protože v Česku je nějaké vzdělávání cosi zcela zbytečného a bezvýznamného. Těch pár studentů, kteří se chtějí něco opravdu naučit - třeba proto, že chtějí dělat ajťáky nebo jiné povolání, kde na znalostech záleží - se to dokáží naučit i sami, bez učitelů. Převážná většina českých studentů chodí do školy jenom kvůli tomu papíru. ////

Ivo Mádr řekl(a)...
7. října 2018 v 13:23  

E.Kocourek

Něco se ve škole přece jen naučí, tak pesimističtí nebuďme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.