David Marek: Technologická revoluce v době populismu. (Vytváření morálních a znalostních příkopů)

pátek 12. října 2018 ·

„Často se mluví o prohlubování rozdílů ve společnosti v ekonomickém smyslu. Zásadnější jsou ovšem znalostní a morální příkopy. Společnost se polarizuje nejen v rovinách chudý-bohatý, venkov-město, ale vzdělaný-nevzdělaný a slušný-všehoschopný. Tento příkop nepřekročíme opisováním diplomových prací. Všechny vlády prohlašovaly školství, vědu a výzkum za svou prioritu. Skoro by se zdálo, že jsou školy a univerzity ve víru permanentní reformy. Opak je pravdou,“ píše ekonom David Marek v Hospodářských novinách.


David Marek (twitter.com)
Marek mimo jiné píše:

Zásadnější je kvalita školství na základní úrovni. Před pár dny na stránkách tohoto listu trefně zaznělo: "Vychováváme politické ignoranty". Tradiční gramotnost by měly doprovázet technologická a společenská gramotnost. Škola je příprava na život ve světě. A svět se mění.

K čemu může vést rozpor ve znalostním pokroku a společenské dynamice? Dnešní mladá generace je kosmopolitní a pro talentované lidi není problém se přestěhovat kvůli studiu či práci kamkoli. Kamkoli, kde dostanou příležitost těžit z nových znalostí a technologií. Kamkoli, kde budou žít jim podobní. Kamkoli, kde nebují korupce, rasismus a hloupost. Kamkoli, kde mohou volit politiky, kteří jen prázdně neblábolí, ale mají smysluplný program a vizi.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
12. října 2018 v 18:54  

Text je dílem nesmyslný a dílem vylhaný. Má pan autor nějaké důkazy pro tvrzení, kam jsou mladí lidé ochotní se stěhovat? Kam se fakticky stěhují? Mohl by pan autor sdělit, kde že bují rasismus? Ve které zemi politici mají smysluplný program? ////

Navíc je to celé reklama na PLACENOU službu. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.