Daniel Soukup: Co dělají absolventi humanitních oborů

pondělí 1. října 2018 ·

„Poslední dobou se rozmáhá hloupá móda označovat humanitní obory za „neužitečné“ pro praxi. Jistě, absolventi humanitních oborů si potřebují i nějak vydělávat, a to pokud možno s využitím toho, co se ve škole naučili. To ovšem z velké části dělají; nehoufují se ani na úřadech práce, ani – navzdory často papouškovanému stereotypu – za přepážkami fastfoodů,“ komentuje Daniel Soukup pro Český rozhlas Vltava.


Soukup mimo jiné říká:

Ve skutečnosti se řada z nich s velkým nasazením stará o oblasti, bez kterých by žádná společnost nemohla plnohodnotně fungovat. Kupříkladu jako diplomatky, překladatelky nebo organizátoři kulturních akcí zprostředkovávají výměnu s jinými zeměmi, kulturami i celými civilizacemi. Jako socioložky či politologové poskytují odborné poznatky využitelné pro lepší fungování nejrůznějších oblastí našeho života.

Jako učitelé nebo psycholožky se věnují nesmírně náročné a odpovědné práci s lidmi. Jako lingvistky či redaktoři nám pomáhají lépe chápat a lépe používat jeden z našich nejcennějších nástrojů, jazyk. Anebo jako historičky a muzejníci pečují o naši kolektivní paměť.

Mnozí z nich berou asi tak pětadvacetkrát méně než trenér národního fotbalového mužstva, odvádějí přitom daleko lepší práci a ještě jimi pohrdá kdejaké ťululum pletoucí si cenu s hodnotou. Ale to opravdu není jejich chyba.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
1. října 2018 v 10:38  

jsou ve státní správě

Pavel Doležel řekl(a)...
2. října 2018 v 8:28  

laimes :-)

laimes řekl(a)...
3. října 2018 v 15:07  

perpetum mobile: před volbami "snížíme počet úřdníků" a vskutku snižujeme-ma min 1 člověk,na kraji 3 člověci,na okrese 5 člověků,za toho na min se vezmou 2externisté,na krajích a okresech se jejich prác rozdělí mezi ostatní,klid pohoda "vláda plní slib",jenže ouhá " nůž do zad přichízí z bruselu,kde si někdo vymyslí novou agendu,která se v bruselu vyžádá 10 úředníků,ti produkují úkoly a administrativu,která na min každého státu zamkěstná 5 lidí,z externistů se stanou internisti a tři se přiberou,tito zaúkolují 10 nových lidí na kraji a ti zase 15 v okrese,přijímají se noví úředníci

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.