Týdny programování CodeWeek, od 6. do 21. října

pondělí 1. října 2018 ·

Dvouhodinovka programování pro páry rodič-dítě, celodenní programovací workshop pro děti z druhého stupně či hraní s Beeboty pro školkové děti a jejich rodiče. To jsou příklady aktivit, které si mohou užít účastníci šestého ročníku CodeWeek na desítkách míst po celé ČR a tisících v celé Evropě od 6. do 21. října. Do kampaně se mohou přidávat školy, veřejné instituce ale také firmy.

Evropský týden programování neboli CodeWeek, je festival určený školním dětem, rodičům a středoškolákům a jeho cílem je ukázat, co vše lze programováním vytvořit. Většinou se jedná o otevřené programovací akce ve školách nebo v knihovnách, kde se mladí lidé dozvídají, jak může programování pomáhat při realizaci různých nápadů, jak fungují technologie a jak IT ovlivňuje náš každodenní život. V České republice se připojuje Česká národní koalice pro digitální pracovní místa (tzv. DigiKoalice), Jednota školských informatiků, Národní ústav pro vzdělávání, Národní centrum bezpečnějšího internetu, EDUin či společnost SAP se soutěží Meet and Code.

K pořadatelům v celé republice se průběžně mohou přidávat další zájemci. Naplánovat a realizovat akce pro děti a mládež i širokou veřejnost mohou různé společenské skupiny, např. školy, IT specialisté, ale i firmy nebo počítačové kluby. “CodeWeek dává skvělou možnost nejen knihovnám a školám ukázat, že je zajímá digitální vzdělávání, ale připojit se mohou i firmy. Je skvělé, když firmy podpoří své programátory v tom, aby vyrazili do školy a pomohli tam ve svém pracovním čase dětem ukázat jak takové programování mohou dělat i děti ze školky. Připojit se ale může úplně každý,” říká Daniel Lessner z Jednoty školských informatiků.

“CodeWeek umožňuje mladým lidem i jejich rodičům seznámit se s technologiemi, nebo si rovnou vyzkoušet, jak jednoduché může být například programovat nebo využívat digitální aplikaci. To má pomoci motivovat mladé lidi se o kreativní programování zajímat a získat digitální dovednosti, které pro současný svět tolik potřebují,” říká Tamara Kováčová, která v EDUinu koordinuje projekt Otevřené vzdělávání.

Evropský týden programování se koná od 6. do 21. října 2018 a vychází z myšlenky Young Advisors (Mladých poradců), poradní skupiny bývalé komisařky EU pro digitální agendu Neelie Kroesové. Podrobnosti k týdnu najdete na CodeWeek.eu. Ke kampani se každoročně připojuje také Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, které tak pomáhá naplnit Strategii digitálního vzdělávání.


Celý text a přehled akcí naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.