Češtinář Lukáš Borovička: Studenti i rodiče by se měli podílet na podobě seznamu doporučené četby

neděle 21. října 2018 ·

„Studenti by se určitě měli podílet na podobě maturitního seznamu doporučené četby své školy. Ten by měl vznikat ve spolupráci s učiteli a třeba i rodiči, nikoli jen rozhodnutím kantorů,“ říká učitel češtiny na gymnáziu Na Zatlance Lukáš Borovička v reportáži iDNES.cz. Tématem textu je povinná četba.


Lukáš Borovička (linkedin.com)
V pražském gymnáziu Na Zatlance se povinná četba objevuje nejen v hodinách českého jazyka, ale i angličtiny. V osnovách jsou tak například Kunderovy Směšné lásky, Deník Anny Frankové nebo román J. D. Salingera Kdo chytá v žitě. Studenti některá díla i v rámci výuky čtou v originále.

Podle Borovičky nejde jen o čtení, ale i pochopení textu. „Z pohledu vzdělávání není efektivní studentům pouze zadávat povinnou četbu. Pravděpodobnou reakcí většiny studentů totiž bude, že si místo knihy přečtou jeden z jejích rozborů na internetu. Učitel by měl především naučit studenty, jak číst, pomáhat jim objevovat, co všechno je možné v knize najít. To lze ukázat v podstatě na jakémkoli textu, ať už je jím Babička Boženy Němcové nebo nějaký současný román. A také jim zadávat k četbě inspirativní otázky, na které nenajdou jednoduché odpovědi na internetu. Například: Byl Oidipus ze Sofoklovy divadelní hry zbabělec?“ vysvětluje Borovička.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
21. října 2018 v 12:51  

i zde , v takové prkotině,se ukazuje,jak je důležité mít jásný fundament školství: školy sáttní a soukromé,kde na školách státních určuje osnovy , a tudíž i četbu, stát a jelikož v zájmu státu jest státní politika a její součástí jest vlastnectví tak bude povinný jirásek,u škol soukromých si četbu určuje zřizovatel a ten,když se rozhodne,že do ní mohou mluvit rodiče,žáci,myslivci,tak to je jejich věc

E.Kocourek řekl(a)...
21. října 2018 v 16:30  

Oceňuji laimesův obrovský optimismus vyjádřený nadějí, že součástí státní politiky má být vlastenectví a že český stát předepíše Jiráska jako povinnou četbu. ////

A pak je tu ta nesnáz, co že si z Jiráska (i z jiných autorů) vezmou studenti, když jim to vykládá češtinářka, která evidentně naprosto nechápe, a co v té které knize jde. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.