Blog Pro vzdělávání: Američtí žáci postrádají občanské kompetence

neděle 21. října 2018 ·

Průzkumy ukazují, že absolventům amerických středních škol chybějí občanské znalosti i schopnost občansky se angažovat. Aktuálně se to projevuje vysokou nedůvěrou amerických občanů ve vládu a zároveň nízkou volební účastí. Článek American Educator shrnuje hlavní poznatky, které přinesla zpráva o stavu občanského vzdělávání na amerických středních školách z února 2018. Informuje Aneta Vencovská na blogu Pro vzdělávání.


Podle zprávy pouze 9 států a District of Columbia vyžadují, aby středoškoláci absolvovali roční kurz občanské výchovy, 30 států požaduje pouze půlroční kurz a zbývajících 11 států nemá v tomto ohledu žádné požadavky. Některé státy (17) si jako podmínku absolvování střední školy uzákonily test vycházející ze zkoušky pro získání amerického občanství. Ten ale podle kritiků nijak nepřispívá k porozumění problematice ani k budování občanských kompetencí.

Mezi státy s nejpropracovanějšími kurikuly občanského vzdělávání patří Colorado a Idaho. Například Colorado navrhlo roční kurz, jehož úspěšné splnění je podmínkou absolvování střední školy, a zároveň k němu zajišťuje metodické materiály pro učitele. Colorado se také pyšní speciálním programem Judicially Speaking, který rovněž tvoří součást kurikula. Do programu je zapojena stovka soudců a učitelů, kteří usilují o to, přiblížit žákům americké soudnictví prostřednictvím interaktivních cvičení a zkušenostního učení. Naproti tomu Idaho se zaměřilo na občanské vzdělávání u nejmladších žáků. Standard občanského vzdělávání je zde včleněn do kurikula společenskovědního vzdělávání pro každý stupeň vzdělání, a to už od mateřské školy. Samostatný kurz občanské výchovy mají žáci totiž až na střední škole. Podmínkou pro absolvování střední školy je pak již zmíněný formální test vycházející ze zkoušky pro získání amerického občanství.

Občanské vzdělávání v některých případech suplují neziskové organizace, které se zaměřují právě na budování občanských kompetencí, aktivního občanství a na řešení lokálních problémů.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
21. října 2018 v 11:49  

američtí žáci mi v patě neleží pane Komárku

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.