Češi mají podle Světové banky čtrnáctý nejlepší lidský kapitál na světě. Řadí se po bok Britů a předběhli Švýcary

neděle 28. října 2018 ·

Světová banka zveřejnila žebříček lidského kapitálu, ve kterém srovnává 157 států světa. Jeho index, který sleduje trajektorii novorozeného dítěte až po jeho dospělost, kombinuje několik indikátorů zdraví a vzdělání - úmrtnost do věku pěti let a ve věku mezi 15 a 60 lety, průměrnou dobu vzdělávání do osmnáctého roku života a výsledky, kterých děti dosahují ve školních testech. Cílem je zjistit, kolik lidského kapitálu jsou jednotlivé země schopné vyprodukovat, a jaká se tedy od nich očekává nejen produktivita na světovém trhu, ale i jaký bude jejich ekonomický růst. Informují Hospodářské noviny.


Z výzkumu lze vyčíst i to, jak je v každé zemi kvalitní vzdělání - například v Jihoafrické republice dá studentovi jeden rok strávený ve škole jen 60 procent toho, co by získal za stejný časový úsek v Singapuru. V chudších státech navíc existuje značné riziko, že se dítě buď nedožije pěti let, a tedy nepřispěje do hromadění lidského kapitálu, nebo že nenastoupí do školy, natož aby dokončilo celý cyklus základního vzdělání, což je v bohatých zemích normou. Čas strávený ve škole pak může být neúměrný k nabytým vědomostem v závislosti na kvalitě učitelů a vzdělávací instituce.

Česko se umístilo na 14. místě se skóre 0,78 na škále od 0 do 1. Tento výsledek je shodný s bodovým ohodnocením, které od Světové banky dostaly Velká Británie a Portugalsko. Nejlépe dopadl Singapur se skóre 0,88, nejhůře pak Čad s pouhými 0,29 bodu. Na prvních čtyřech příčkách figurují pouze asijské státy, kromě vítězného Singapuru i Jižní Korea, Japonsko a Hongkong (součást Číny), z Evropy se nejlépe umístily Finsko a Irsko se skóre 0,81. První desítku doplňují ještě Austrálie, Švédsko, Nizozemsko a Kanada.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
28. října 2018 v 9:16  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Ivo Mádr řekl(a)...
28. října 2018 v 12:33  

Za to umístění může dozajista český školský systém. Za 20 let se posuneme o dvacet příček dolů. A to díky inkluzi po českém způsobu.

tyrjir řekl(a)...
28. října 2018 v 22:06  

Ne vše se ještě podařilo zprznit. Na některých věcech se, zdá se, ještě usilovně pracuje - například ve školství, v rodinné politice, atd. atd. Už abychom tu měli alespoň ta manželství stejnopohlavních párů. Doufám, že i to pak ta tzv. Světová banka příslušně ocení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.