Varianty vyhlašují 8. ročník komiksové soutěže Bohouš a Dáša mění svět

pondělí 24. září 2018 ·

Už poosmé vyhlašuje vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni komiksovou soutěž Bohouš a Dáša mění svět pro žáky a studenty základních a středních škol. Bohouš a Dáša jsou komiksoví hrdinové, kteří už dvanáct let provázejí učitele a žáky aktuálními tématy, jako je migrace, lidská práva nebo klimatické změny. Tématem letošního ročníku je: Co pro mne znamená demokracie?


Cílem soutěže je podpořit prostřednictvím komiksu zájem žáků o aktuální témata a společenské problémy a motivovat je k zapojení se do jejich řešení. „Letošní téma jsme vybrali i vzhledem ke stoletému výročí založení samostatné Československé republiky. Chceme tak podpořit žáky v tom, aby se zamysleli, kdo tvoří demokracii, kdo všechno se na ní podílí a jak se oni sami mohou do rozvoje demokracie zapojit. V komiksech mohou zpracovat i to, v čem spatřují současné výzvy demokracie,“ říká Kateřina Sequensová, koordinátorka soutěže z programu Varianty.

Soutěžit mohou jednotlivci i vícečlenné týmy ve třech kategoriích – 1. stupeň základních škol, 2. stupeň základních škol a střední školy. Vítěze bude vybírat odborná porota, ve které zasedne například ilustrátor a autor komiksových postav Bohouše a Dáši Karel Jerie, hlasovat bude moci i veřejnost. Uzávěrka komiksové soutěže je 24. října 2018. Vyhlášení vítězů soutěže a vernisáž výstavy nejlepších komiksů proběhne v polovině listopadu v Praze. Součástí vernisáže bude i komiksový workshop pro studenty. Během přechozích sedmi ročníků se do komiksové soutěže zapojilo přes 1700 žáků a studentů, kteří vytvořili přes 1200 komiksových děl.

Program Varianty také na konci roku vydá k výročí sto let od založení samostatné Československé republiky už desátou příručku z řady Bohouš a Dáša mění svět. Tematické příručky nabízejí především učitelům středních škol inspiraci, jak ve výuce otevírat aktuální témata dnešního světa. Nová příručka se bude věnovat problémům a výzvám demokracie v dnešním propojeném světě.


Další informace a možnost přihlášení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.