V Česku prudce přibylo dětí, které se připojují na internet z mobilů

neděle 30. září 2018 ·

Nový průzkum EU Kids Online ukazuje, že prudce přibývá dětí, které se na internet připojují z mobilního telefonu. Pro rodiče je pak nesnadnější kontrolovat, co děti na internetu dělají. Průzkum také potvrzuje, že děti tráví na internetu stále více času. Informuje iDNES.cz.


David Šmahel (muni.cz)
Většina českých dětí se na internet připojuje pomocí mobilních telefonů. Téměř 23 procent dětí je online více než čtyři hodiny denně, osm procent více než sedm hodin denně.

„Ještě v roce 2010, kdy se tento výzkum v Evropě uskutečnil poprvé, se z mobilního telefonu na internet připojovalo 37 procent dětí,“ říká David Šmahel z Masarykovy univerzity v Brně, který vedl tým zpracovávající data pro Českou republiku.

Prudce přibylo také dětí, které jsou na internetu značnou část dne. Zatímco v roce 2010 výzkum zaznamenal pět procent dětí, které byly o všedním dni online více než čtyři hodiny denně, nyní je to už 23 procent dětí, osm procent je jich ve všední den připojených více než sedm hodin denně.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
30. září 2018 v 9:04  

Pokud se to nějak neupřesní a neuvede do vztahu k pozornosti a k činnosti, je údaj "hodiny online" nesmyslný. ////

Můj desktop v kabinetu je online cca 10 hodin denně, i když většinu toho času u něj vůbec nejsem. Můj tablet je online cca 6 hodin denně a sedí na katedře přede mnou, ale já jej používám maximálně čtvrtinu toho času. (A to už se hodně blíží způsobu, jak se svým smartfounem pracují studenti.) Ty časové údaje mají minimální informační hodnotu. ////

Tajný Učitel řekl(a)...
30. září 2018 v 14:55  

Seznam aktivit, které nemohou soutěžit s internetem-jeho bavící částí.

četba
psaní delších souvislých textů
mluvení a jiné společné aktivity s kamarády
mluvení a jiné společné aktivity s rodiči a sourozenci
lezení po stromech a jiné fyzické aktivity
nuda
tvůrčí rukodělné/umělecké aktivity
studium
mimoškolní učení

Výsledkem je digitální demence. Navzdory tomu se vzdělávací východiska téměř nemění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.